Ukrajinský velvyslanec doufá, že Babiš navštíví Kyjev. Pak se obul do Ruska

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis doufá, že po zářijovém ustavení nové ukrajinské vlády navštíví zemi český premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň očekává cestu nového ukrajinského ministra zahraničí do Česka v brzké době po vzniku vlády.

Řekl to dnes ČTK u příležitosti státního svátku Dne státní vlajky Ukrajiny, kdy byl před velvyslanectvím v Praze vyvěšen bojový prapor speciální jednotky nasazené v bojích na Donbasu.

У Посольстві України в Празі підняли державний прапор України, люб'язно переданий Посольству військовими з бойової лінії на Сході України. У церемонії взяли участь місцеві українці, чеські друзі України та співробітники ПосольстваВітаємо всіх українців з Днем Державного Прапора! pic.twitter.com/5oKreOIeqI

— UKR Embassy in CZE (@UKRinCZE) August 23, 2019

"Doufáme, že po zformování nové vlády dojde i k aktivizaci bilaterálních vztahů mezi Ukrajinou a Českou republikou, mám na mysli politický dialog. Že dojde k cestě českého premiéra na Ukrajinu, protože už víc než deset let nebyla návštěva českého premiéra na Ukrajině," řekl velvyslanec. Po ustavení vlády očekává i cestu nového ministra zahraničí do Česka, které je pro Ukrajinu jedním z hlavních partnerů v Evropské unii.

Zdůraznil, že Kyjev považuje Prahu za jednoho ze svých přátel a oceňuje pozici české vlády v konfliktu na východě Ukrajiny i podporu ukrajinského přibližování k Evropské unii a k Severoatlantické alianci. Podle něj evropské aspirace Kyjeva s konfliktem souvisí. "Není to válka o území, je to o strategické volbě ukrajinského národa. Rusko se nemůže smířit s cestou, kterou jsme si zvolili," řekl Perebyjnis. Připomněl, že konflikt si na ukrajinské straně vyžádal 13.000 mrtvých a že je v současnosti okupováno sedm procent ukrajinského území.

Velvyslanec se dnes zúčastnil slavnostního aktu, při kterém byla před ambasádou vyvěšena bojová vlajka jednoho ze speciálních oddílů nasazených na frontové linii na východě Ukrajiny. U příležitosti státního svátku se dnes bude na ambasádě promítat také film o ukrajinském aktivistovi Volodymyru Baluchovi vězněném v Rusku za vyvěšení ukrajinské vlajky na Krymu.

Dnem státní vlajky si Ukrajina připomíná slavnostní vyvěšení své vlajky v roce 1991 den před oficiálním vyhlášením nezávislosti země.

Související

Chlapec na videu plivl ukrajinské spolužačce do tváře.

Školák poplival Ukrajinku a ještě se tím chlubil. Rakušan chování odsoudil

Ukrajinská dívka si natočila video, na němž ji skupinka českých dětí slovně a fyzicky napadá kvůli jejímu původu. Agresivní chlapec na snímku vychvaloval Rusko a jakmile se ohradila, plivl jí do tváře. Video sdílené na Twitteru získalo pozornost ministra vnitra Rakušana i školství Beka. Matce dítěte se podařilo získat právníka, který situaci bude řešit.
Jevhen Perebyjnis

Ukrajina chce ještě letos jednat o vstupu do Evropské unie

Ukrajina by chtěla podle náměstka ukrajinského ministra zahraničí Jevhena Perebyjnise zahájit jednání o vstupu do EU letos v prosinci. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by tomu mohla pomoci i konference šéfů parlamentů zemí EU a kandidátských států, která se za měsíc uskuteční v Praze. 

Více souvisejících

Jevhen Perebyjnis Andrej Babiš velvyslanectví Ukrajiny Česká republika Ukrajina

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy