Úřady mají připomínky k návrhu STAN na omezení darů politickým stranám

K návrhu poslanců hnutí STAN, kteří chtějí omezit přijímání stranických darů od firem, zaujaly úřady v připomínkovém řízení vesměs neutrální postoj. Mají k němu ale připomínky, které doporučují při dalším projednávání zohlednit. Stojí to v přehledu připomínek na webu vlády. Ministerstvo vnitra vedené předsedou STAN Vítem Rakušanem zaujalo souhlasný postoj.

Starostové chtějí rozšířit okruh firem, od nichž strany a hnutí nesmějí podle zákona přijímat žádné dary. Hnutí v poslední době čelilo několika kauzám, mimo jiné se týkaly právě darů, které dostalo.

Zhruba před půl rokem se objevila kritika hnutí ohledně darů od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Některé dary údajně pocházely od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem. V té době vedení STAN hovořilo o tom, že připraví novelu zákona, která zpřísní financování stran. Hnutí se také tehdy rozhodlo vrátit všechny dary od firem, které dostalo od loňských sněmovních voleb zhruba do poloviny ledna. Šlo o víc než tři miliony korun. Hnutí Starostů také postihla korupční kauza Dozimetr spojená s pražským dopravním podnikem, v níž čelí stíhání také bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

Omezení, které hnutí nyní navrhuje, se týká hlavně firem, ve kterých má majetkovou účast stát nebo státní podnik, právnické osoby se sídlem v zahraničí nebo na tuzemské firmy, jejichž skutečným majitelem ale není český občan nebo občan státu EU. "Zjednodušeně lze shrnout, že dary či jiná bezúplatná plnění nebudou moci politické strany a hnutí přijímat od subjektů, které nemají žádnou vazbu (např. sídlo) k České republice, případně Evropské unii," shrnulo obsah návrhu ministerstvo vnitra (MV).

Úřad uvádí, že ačkoli jde o zákon, který je v jeho působnosti, odvíjí se nastavení pravidel politické soutěže do značné míry od uvážení zákonodárce. "Navržená regulace financování politických stran a hnutí ze soukromých zdrojů nepředstavuje zásadní omezení volné soutěže politických stran, a tedy nevybočuje z ústavních mantinelů," uvedlo MV a zaujalo kladné stanovisko.

Ministerstvo spravedlnosti doporučilo vládě zaujmout neutrální postoj. Uvedlo však, že některé okolnosti nově navrhované právní úpravy lze považovat za sporné či případně přinášející nezamýšlené důsledky. Poukazuje například na to, že firmy by nesměly přijmout dar od firmy, která nemá zapsané nebo skutečné sídlo v ČR. Upozorňuje v této souvislosti, že strany by musely prověřovat, zda firma nemá skutečné sídlo v zahraničí.

Neutrální stanovisko zaujalo i ministerstvo financí. Poukazuje však na navrhovaný zákaz přijmout dar od právnické osoby, která nesplnila zákonnou povinnost zveřejnit svoji poslední účetní závěrku v rozsahu stanoveném zákonem o účetnictví. Ministerstvo financí však upozorňuje, že zákon o účetnictví vyžaduje zveřejnit nejen účetní závěrku, ale i výroční zprávu u těch účetních jednotek, které mají povinnost ji sestavovat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vedené předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou by přivítalo úpravu valorizace příspěvků za hlasy a mandáty. ""Z věcného hlediska považujeme některé části návrhu za příliš limitující, obzvláště pokud jde o přijímání darů ze zahraničí. Dále návrh neobsahuje úpravu valorizací příspěvků za mandáty a hlasy, kterou považujeme za potřebnou a žádoucí," uvedlo MPSV. Ministerstvo zahraničních věcí by přivítalo komplexnější úpravu zákona předloženou jako vládní návrh, který by byl podroben širší diskusi.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 18 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy