V Ústeckém kraji jedná vítězné ANO s ODS a Spojenci pro kraj

Na dnešek plánovaná schůzka lídrů ANO, ODS a STAN k možné koalici v Ústeckém kraji se nekonala. S lídry ANO a ODS se v Ústí nad Labem sešli zástupci Spojenců pro kraj. Dohromady by měly tyto strany v zastupitelstvu o 55 členech 29 členů.

Poslanec Jan Schiller, lídr ANO, dnes novinářům řekl, že se zástupci Spojenců pro kraj jednal o budoucím směřování kraje. "Spojenci nám řekli, že je zajímají věci kolem dopravy a kolem životního prostředí," uvedl Schiller s tím, že ho další schůzka čeká ve středu také s Piráty. "Abych věděl, jakým směrem, se partneři, kteří budou v zastupitelstvu, chtějí ubírat," řekl Schiller.

S hnutím STAN bude ANO a ODS vyjednávat rovněž ve středu. Lídr ODS Jiří Kulhánek dnes uvedl, že spojení ANO a ODS by mělo být definitivní. Uskupení hledají partnera k vytvoření koalice. Kulhánek řekl, že nezavrhuje žádnou variantu.

"Proběhlo jednání, více informací budeme mít ve středu," řekl ČTK lídr Spojenců pro kraj Jiří Řehák. Spojenci obsadí v zastupitelstvu čtyři křesla. Osobně si prý Řehák dokáže představit koalici s ANO a ODS, o všem chce ale mluvit nejprve se svými kolegy v uskupení.

Lídr STAN Filip Ušák ČTK řekl, že dnešní schůzka byla zrušena ze strany ANO. Hnutí STAN už dříve uvedlo, že nevstoupí do koalice s ANO a ODS, pokud bude mít ANO většinu v radě. Podle Schillera není tento požadavek překážkou k utvoření koalice.

ANO získalo v zastupitelstvu 17 mandátů, ODS osm a STAN sedm, dohromady by měli většinu 32 hlasů.

ANO před čtyřmi lety volby vyhrálo, skončilo nakonec v opozici spolu s ODS. Koalici vytvořili komunisté se sociálními demokraty a SPD-SPO.

Do zastupitelstva se nyní dostalo osm subjektů. Piráti mají šest mandátů, s pěti skončila SPD, Spojenci pro kraj, Lepší sever a komunisté budou mít po čtyřech zastupitelích.

Související

Více souvisejících

Hnutí ANO ODS Ústecký kraj krajské a senátní volby 2020

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy