Válka zklamal pokus o vyslovení nedůvěry během předsednictví EU

Místopředsedu TOP 09 a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zklamalo, že se opoziční hnutí ANO propůjčilo ke snaze svrhnout vládu během českého předsednictví EU pod heslem: Po nás potopa. V případě SPD tím Válek překvapen není vzhledem k tomu, že toto opoziční hnutí má blízko k Rusku a nemá rádo EU. Válek to dnes uvedl během debaty před hlasováním o návrhu opozice na vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS).

Poslanci jednají už desátou hodinu. Už promluvili politici s přednostním právem a ke slovu se před 22:00 dostali i řadoví poslanci.

"Pro mně je to zklamání a mám pocit, že vám na naší zemi nezáleží," řekl Válek poslancům ANO. "Rozumím tomu, že jste opozice, nerozumím tomu, že jste ochotni se k tomu propůjčit pod heslem po nás potopa, aneb shodíme vládu a pak se uvidí," dodal.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poznamenal, že nynější kabinet převzal řízení země po trestně stíhaném premiérovi, předsedovi ANO Andreji Babišovi, který se teď snaží nynější vládu "uměle ponížit uměle vyvolaným jednáním o nedůvěře vládě". "Ze strany opozice to není žádný konstruktivní krok," řekl.

Válek se ve svém vystoupení soustředil především na prezentaci svých plánů v oblasti zdravotnictví, přičemž poděkoval některým zástupcům ANO za spolupráci. Na druhou stranu ale ANO kritizoval za předimenzované projekty během Babišovy vlády, "kterou drželi u moci komunisté", a za personální čistky na ministerstvech za éry Babišovy vlády.

Lipavský se zase věnoval zahraniční politice. Řekl mimo jiné, že vláda musí napnout síly k tomu, aby konflikt na Ukrajině dopadl v nejlepším možném zájmu Česka, tak aby se neposunulo do sféry ruského vlivu. Ministr zahraničí ale zmínil i o energetické krizi, zvládnout ji není podle něho jednoduchý úkol. "Nenecháme padnout střední třídu, nenecháme padnout domácnosti," zdůraznil.

Válek ocenil premiérské působení Fialy, který na rozdíl od svého předchůdce koordinuje práci ministrů, aby spolupracovali. "Nehádáme se na twitteru, nehážeme si klacky pod nohy, to je něco, co je chválabohu pryč. Řešení z průhonické sokolovny není ta správná cesta," dodal Válek.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala po téměř hodinovém Válkově projevu uvedl, že ministři se uchýlili k obstrukcím, aby oddálili konec kabinetu. Lipavský si zase postěžoval na podle něho prázdné opoziční lavice. "Ti, kteří vyvolali tuto schůzi, tu ani nejsou, aby si vyposlechli, co vláda přednáší za argumenty, ani své vlastní řečníky," uvedl.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) především odmítl maďarskou cestu zastropování cen pohonných hmot. Poukázal například na to, že tamní vláda byla nucena vyhlásit stav energetické nouze a zavést přídělový systém. Uvedl, že vláda si dala za cíl zajistit do začátku topné sezony naplnění zásobníků alespoň na 80 procent. Nyní už podle něj přesáhla naplněnost 85 procent jejich kapacity. Informoval také, že uskladněný plyn má aktuální tržní hodnotu 15 miliard korun, zatímco stát ho nakoupil za osm miliard.

Varoval také před zastropováním cen elektřiny. Odhadl, že jen při zastropování cen na červnové úrovni by stát musel zaplatit kolem 600 miliard korun. S odvoláním na armádní odborníky uvedl, že Rusku dochází dech a jeho jedinou šanci je během zimy rozložit Evropu, a proto proti ní vede energetickou válku. Prohlásil, že Rusko se snaží rozložit místní sociální smír a v tom našlo spoustu vědomých i nevědomých spojenců.

Vysloužil si za to kritiku opozičních poslanců. "Když si dovolíme říci něco proti vám, tak jsme podporovatelé Putina?" rozhořčil se někdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Poslanec ANO Aleš Juchelka v reakci na Síkelovo vystoupení zase řekl, že souhlasí s tím, že jde o energetickou válku, vláda ale podle něho neposkytuje žádnou obranu firmám ani obyvatelům.

Související

Marek Výborný

Vláda přichystala zákaz produktů s HHC. Látku zařadí mezi návykové

Vláda ve středu podpořila společný návrh ministerstev zemědělství a zdravotnictví ohledně zařazení HHC na seznam návykových látek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce HHC zakázat kvůli stále častějším případům intoxikace z cukrovinek. Zákaz by měl platit alespoň do doby, než začne platit novela zákona o návykových látkách. Návrh ministerstev navíc přináší i regulaci takových látek. 

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09) Poslanecká sněmovna Hnutí ANO Jan Lipavský

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy