Vláda přijme další opatření, podle Vojtěcha hrozí omezení hromadných akcí

Vláda bude reagovat na špatný vývoj epidemie covidu-19 a výzvy hejtmanů a přijme opatření, řekl TN.cz ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Jaká opatření to budou, neupřesnil.

Připustil, že jednou z možností, kterou se bude vláda zabývat, je omezení hromadných akcí. Opatření by podle něj měla především omezit kontakty mezi lidmi, které jsou zbytné. Pokud se ministři rozhodnou pro plošná opatření, budou se týkat i očkovaných, uvedl.

Vojtěch se dnes sešel s řediteli krajských hygienických stanic, se kterými situaci řešil. Připomněl den staré vyjádření hejtmanů, že kvůli stavu epidemie covidu-19 není nyní potřeba vyhlásit nouzový stav. Podle Vojtěcha názory hejtmanů nebyly v minulých dnech jednotné a naléhavější byli požadavky představitelů moravských krajů, kde je situace horší. Předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby připravilo legislativní rámec pro to, aby hygienici mohli zakázat konání akcí. Když budou hygienici rozhodovat, zda akce rušit, a Česko nebude v nouzovém stavu, je to podle Kuby komplikované, i s ohledem na možné kompenzace organizátorům. Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) Česko potřebuje kvůli šíření covidu-19 plošná opatření.

"Vnímáme to tak, že situace se vyvíjí, nevyvíjí se bohužel dobře a my na to musíme reagovat," řekl k tomu Vojtěch. O jakých opatřeních bude vláda jednat, nechtěl ani na opakované dotazy říci. Pokud se kabinet v demisi shodne na plošných opatřeních, budou se týkat i očkovaných, doplnil.

Podle Vojtěcha bude epidemie ještě asi dva až tři týdny růst, zvyšovat se budou i počty lidí, kteří s covidem skončí v nemocnicích. Česko podle něj tento týden získalo z Německa 10.000 dávek monoklonálních protilátek, které chrání nakažené před těžkým průběhem nemoci. Dalších asi 25.000 by mělo dorazit v polovině prosince. Vojtěch se domnívá, že za nynější vlnu by měli zdravotníci opět dostat odměny, jako se tomu stalo v předchozích vlnách.

Zástupci budoucí vlády dnes představili svůj plán opatření pro řízení epidemie covidu. Jako hlavní kritérium chtějí brát obsazenost nemocnic, hlavně jednotek intenzivní péče. Nechtějí povinné očkování, ale jsou pro zkrácení platnosti očkovacích certifikátů. Vojtěch nechtěl opatření hodnotit. Podle něj se proti řadě návrhů nedá nic namítat, ale nejsou nové a jejich realizace je těžší. "Nic zázračně nového se vymyslet nedá," uvedl. Očekával, že zástupci budoucí vlády řeknou, jak chtějí lidi více motivovat k očkování. Prodloužení vánočních prázdnin, které budoucí vláda navrhuje, podle Vojtěcha nynější kabinet zatím neřešil.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO)

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy