"Vláda si z nás dělala blázny." Komentátoři schvalují přelomový verdikt soudu

Čtvrteční rozhodnutí soudu, který zrušil část opatření zavedených ministerstvem zdravotnictví kvůli epidemii koronaviru, hodnotí komentátoři českých deníků a zpravodajských serveru kladně. Verdikt podle nich dává najevo, že vláda musí i v mimořádné situaci postupovat v souladu s platnými zákony.

Rozhodnutí soudu podle Hospodářských novin (HN) ukazuje, že Česko zůstává právním státem. "Na první pohled to vypadá, že se soudce zbláznil. Jenže je to přesně naopak - zabránil, aby si z nás dělala blázny vláda," míní autor komentáře. Připomněl, že kabinet původně zavedl krizová opatření podle krizového zákona. Jenže pak mu došlo, že pokud se v tomto režimu pojede dlouho, budou moci majitelé zavřených obchodů uplatňovat náhradu škody, což by stálo velké peníze, píšou HN.

"A tak nějaký kluzce šikovný legislativec vymyslel, že se pojede podle zákona o veřejném zdraví, který s možností odškodňování nepočítá. Prostě premiéru Babišovi se chtělo nařizovat, ale nechtěl za to nést odpovědnost. Proto se rozhodl pro kličku, jak poškozené podnikatele ošulit. A soud mu nyní řekl: tak takto ne," podotkl deník.

Za správné a přínosné považuje verdikt soudu autor glosy na zpravodajském webu E15.cz. Rozhodnutí podle něj připomnělo, že i v mimořádných případech je třeba respektovat zákony. "Hlavním viníkem nastalé situace je vláda, soud pouze po podání stížnosti reagoval na její chování," uvádí komentátor.

Odmítá názor, že soud svým rozhodnutím hatí boj s koronavirem. "Soud restriktivní opatření samotná nenapadnul, naopak připomněl vážnost situace a dal vládě šanci na nápravu," vysvětluje autor komentáře. Soud podle něj jen řekl, že i správné věci se musejí dělat správným způsobem, jinak se právní stát začne drolit. "Logickým následkem by mělo být, že konkrétní členové vlády z toho vyvodí zodpovědnost, včetně té osobní," uzavírá glosa.

Podle Lidových novin podobná soudní rozhodnutí nutí vládu a úřady, aby postupovaly logicky a v souladu se zákony. To podle autora komentáře nyní zcela nefunguje. Jako příklad uvádí, že navzdory omezení volného pohybu mohou jen na zajištění základních životních potřeb mohou být otevřené cukrárny. "Je dort základní životní potřebou? Nevíme. Bude tak jen dobře, když si v tom vláda, která je i dle soudu vedena dobrými úmysly, nakonec udělá pořádek," píše autor komentáře.

Za tvrdou lekci pro premiéra Andreje Babiše považuje rozhodnutí pražského městského soudu komentář na serveru Aktuálně.cz. "Nejste Orbán, nemůžete si tu dělat, co chcete, v Česku platí právo," interpretuje vyznění rozsudku autor komentáře. Předseda vlády podle něj chce vládnout sám a vybírá si poslušné lidi. "Pražský městský soud je taky 'poslušný', zjevně však poslouchá nikoli premiéra, ale zákon," uzavírá komentář.

Související

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.
Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

Vláda ČR ministerstvo zdravotnictví Noviny / tisk Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy