"Vraťme zemi budoucnost." Piráti a Starostové představili program do voleb

Se sloganem Vraťme zemi budoucnost míří koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) do podzimních sněmovních voleb. Podle pirátského předsedy Ivana Bartoše Česko trápí pokračující klientelismus, chaos v řízení státu nebo jeho neschopnost vyrovnat se s krizovými situacemi. Šéf STAN Vít Rakušan považuje za důležité vrátit zemi správný kurz a postarat se o to, aby všichni lidé měli perspektivní budoucnost. Piráti a STAN program, nové logo s kruhem a čtvercem či heslo kampaně představili dnes v Praze na Alšově nábřeží. Za sebou přitom měli Strakovu akademii, sídlo úřadu vlády.

Celostátním lídrem je Bartoš, který zároveň povede kandidátku v Ústeckém kraji. Rakušan bude v čele kandidátky ve Středočeském kraji. STAN obsadí pozici lídra kandidátky ve čtyřech krajích - Středočeském, Plzeňském, Libereckém a Olomouckém, zbytek povedou kandidáti Pirátů.

Do Ústeckého kraje se podle Bartoše koncentrují nejpalčivější problémy ČR, zmínil korupci, sociální nerovnosti nebo exekuce. Cestou k lepší budoucnosti je podle něj zvyšování kvality vzdělávání. Koalice chce, aby do školství proudily peníze ve výši pěti procent hrubého domácího produktu.

Lídr kandidátky v Pardubickém kraji - poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) - považuje za zásadní dát do pořádku veřejné finance, podpořit růst ekonomiky či udržet veřejné služby. Pokud to nebude možné jinak, zmínil i cestu zvýšení příjmů státního rozpočtu. Důležité je podle Ferjenčíka zlepšit výběr daní a "posvítit si" na daňové výjimky.

V čele kandidátky pro Královéhradecký kraj bude pirátský poslanec Martin Jiránek, který se zaměřuje na hospodářství. Lídrem v Olomouckém kraji bude kandidát STAN Tomáš Müller, který se chce zaměřit na efektivní proměnu regionů.

V čele pražské kandidátky bude poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, jako prioritu zmínila podporu rodiny. V Libereckém kraji kandidátku povede šéf poslanců STAN Jan Farský, který jako cíl vytyčil boj s korupcí, prosazení nového trestního řádu nebo maximální nezávislost státních zástupců.

Podle Jakuba Michálka, předsedy klubu Pirátů a dvojky na pražské kandidátce, tvorba programu trvala šest měsíců a připravovalo jej 14 expertních týmů. Jde podle něj o středový a protikorupční program.

Piráti a Starostové definitivně odsouhlasili vznik volební koalice v lednu. Vyhlásili tehdy cíl získat ve volbách alespoň čtvrtinu hlasů. Poslední volební průzkumy koalici přisuzují první místo a zisk zhruba 27 procent hlasů.

 

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy