Žaloba ČR na Evropskou komisi? Babiš se brání: U hlasování vlády jsem nebyl

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nezúčastnil jednání vlády, na kterém se rozhodlo, že Česká republika zažaluje Evropskou komisi u Soudního dvora EU kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert. Řekl to dnes novinářům při návštěvě Zlínského kraje. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) bylo hlasování vlády jednomyslné, kabinet se řídil doporučením právníků. Podání žaloby kritizovala opozice. Babiš v roce 2017 převedl Agrofert do svěřenských fondů, podle loňské auditní zprávy EK na něj ale má stále vliv.

"Já jsem se toho jednání vlády nezúčastnil. Je to záležitost právníků našeho státu," řekl Babiš o podání žaloby. Stejně reagoval i na dotaz, proč vláda o svém rozhodnutí neinformovala na tiskové konferenci.

Vláda o žalobě rozhodla v pondělí na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Ačkoli Evropská komise později proplacení peněz schválila, podle resortu jde o princip.

Babišova vláda chce za ČR žalovat Evropskou komisi kvůli zastavení dotací pro Agrofert. Toto podání dokládá, že vláda hájí zájmy Agrofertu a nikoliv ČR. Žalobu schválila navíc v tichosti, neboť si je vědoma, jak nesmyslný je to krok, který ještě více dopadne na daňové poplatníky.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) February 5, 2020

Petříček České televizi a ČTK řekl, že hlasování vlády bylo jednomyslné. "Je to na základě doporučení právníků, kteří nás zastupují právě u Soudního dvora EU. Je to krok, který právě my ještě můžeme učinit, než bude konečný audit hotov," uvedl Petříček. Krok označil Petříček za procedurální záležitost. "My jsme reagovali na základě možnosti použití konkrétních opravných prostředků," řekl.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) novinářům řekla, že předmětem žaloby je výklad českých zákonů o střetu zájmů a o Státním zemědělském intervenčním fondu. Výsledek nebude mít vliv na druhý audit, který se týká dotací ze strukturálních fondů a speciální předpis o zemědělském fondu se u něj neaplikuje. "Zvedla jsem pro to (žalobu) ruku, protože myslím, že je dobře, aby to vyložil Soudní dvůr EU," dodala.

Návrh podat žalobu chyběl mezi avizovanými body pondělního jednání vlády i v dodatku, kterým kabinet později program rozšířil. Jednací řád kabinetu počítá s tím, že vláda jedná podle programu stanoveného premiérem, případně příslušným místopředsedou. Program může být doplněn o projednání neodkladných záležitostí a ústních informací.

Před týdnem takto například na program přibyly body týkající se odvolání ředitele Českého telekomunikačního úřadu a změn v aukci kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) tehdy novinářům řekl, že zařazení bodu bude záviset na souhlasu premiéra.

Platby byly pozastaveny kvůli možnému Babišovu střetu zájmů. Šlo o platby týkající se Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši téměř 247.000 eur (6,3 milionu Kč). Lhůta pro podání žaloby uplyne příští pondělí 10. února.

Podání žaloby kritizovala opozice. Podle opozičních politiků vláda neřeší problémy Česka, ale zájmy premiéra a Agrofertu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Tomáš Petříček Agrofert dotace evropská komise Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy