Zástupci koalice Spolu chtějí od vlády informace o očkování

Expertní tým opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chce od vlády informace o termínech očkování rizikových skupin proti covidu-19, přehled o počtu očkovaných nebo větší zapojení krajů a místních samospráv do očkování populace. Zástupci takzvaného Anticovid týmu to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Zopakovali, že chtějí, aby se dolní komora dnes hned na začátku schůze zabývala právě očkovací strategií České republiky. Před debatou o prodloužení nouzového stavu musí kabinet ve Sněmovně odpovědět na otázky o očkování a odškodnění lidí postižených covidem, míní místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Kromě zmíněných dat chce opozice po vládě a ministerstvu zdravotnictví, aby zajistily dostupnost systému očkování pro všechny věkové skupiny a dostupnost informací, věrohodně vysvětlily chyby provázející začátek registrace k vakcinaci, plně představily očkovací strategii. Strany též chtějí vědět, proč premiér Andrej Babiš (ANO) ustoupil od záměru otevřít rezervační systém 1. února pro všechny české občany.

Občané v každém kraji by měli vědět, zda dostávají stejný procentuální podíl dodávek vakcíny pro rizikové skupiny jako ve vedlejším kraji, míní Stanjura. "Pokud nebudeme znát přesná čísla, budou vznikat jen spekulace a nevraživost mezi občany," poznamenal. Například liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) v pondělí kritizoval nerovnoměrné rozdělování vakcín. Z čísel, která jsou k dispozici do 14. ledna, bylo do nemocnic a zdravotnických zařízení v Praze distribuováno 32 procent vakcíny, do nemocnic a podobných zařízení v Brně 19,4 procenta a do Libereckého kraje sotva 2,8 procenta, uvedl.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se dodávky vakcíny do jednotlivých krajů odvíjejí od počtu obyvatel a počtu lidí starších 65 let v regionu. Praha a Brno jich podle něj mají víc, protože slouží jako centrum k další distribuci pro Čechy a Moravu.

Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Pokud vláda získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 22. ledna. O návrhu menšinové vlády ANO a ČSSD bude Sněmovna jednat zřejmě ve čtvrtek 20. ledna. Podle Stanjury se o svém postupu ještě poradí poslanecké kluby. "Ve čtvrtek se nějak rozhodneme i na základě toho, jak vláda zdůvodní svoji žádost. Zatím je takové automatické, že opakovaně měsíce klademe stejné otázky a nedostáváme odpovědi," poznamenal.

Podle Anticovid týmu je též nutné, aby vláda zmírnila ekonomické dopady koronaviru na společnost. Požaduje uvolnění celého maloobchodu nejen podle sortimentu, rychlé a jednoduché vyřizování kompenzací, pravdivé informace o výši poskytnutých náhrad nebo odpuštění sociálních odvodů u živnostníků a malých firem do 50 zaměstnanců, tedy obnovení programu Antivirus C.

Související

Více souvisejících

očkování ODS KDU - ČSL top 09 Vláda ČR Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy