Zeman po odchodu z Afghánistánu už nepovažuje za nutné výdaje na obranu

Prezident Miloš Zeman míní, že odchodem vojáků z Afghánistánu se situace změnila a není potřeba směřovat k výdajům dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Po dnešním jednání v Lánech to řekl předseda ODS Petr Fiala. Jeho strana s tím nesouhlasí. Se Zemanem nyní debatuje šéf hnutí SPD Tomio Okamura, už předtím se hlava státu sešla s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Rozpočet ministerstva obrany by příští rok měl být 92,02 miliardy korun, v roce 2023 pak 99,9 miliardy korun a v roce 2024 by měl vzrůst na 109,5 miliardy korun, čímž by se výdaje na obranu českého státu dostaly na asi 1,6 procenta HDP. Česko se přitom zavázalo, že v té době už bude vydávat na svou obranu dvě procenta HDP. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nedávno označil růst rozpočtu a směřování ke dvěma procentům za důležité.

"Pan prezident zastává názor, že odchodem z Afghánistánu se situace změnila a že není potřeba směřovat k závazku dvouprocentních výdajů na obranu. My jsme zastávali názor, že to tak není, že je správné, aby Česká republika svůj závazek plnila a že ta dvě procenta by byla dobrá i pro podporu našeho průmyslu, inovací v České republice a z hlediska naší bezpečnosti," řekl Fiala. Kromě něj se schůzky zúčastnil občanskodemokratický poslanec Pavel Blažek.

Z Afghánistánu se letos po téměř 20 letech stáhla spojenecká vojska, k moci se dostalo radikální hnutí Tálibán. Zeman opakovaně stažení aliance ze země kritizoval. Domnívá se, že Tálibán v Afghánistánu vytvoří teroristické centrum a obnoví se teroristické útoky po celém světě.

Zeman dnes byl propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, ve které strávil osm nocí. Lékaři ho v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, život ohrožující problémy podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nenalezli. Zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací, dostával proto infuze. Pražský hrad označuje více než týdenní pobyt v nemocnici za rekondiční.

"Je to stále tentýž Miloš Zeman. Kdo očekával, že po pár dnech v nemocnici se z Miloše Zemana stal nějaký Milošek Zemánek, tak se hluboce mýlí. Pan prezident je zcela připraven na složitou povolební šachovou partii, o čemž jsme také mluvili, o různých možnostech," řekl Blažek. "Poprosím naprosto každého, aby vůbec nepodceňoval jeho myšlenkové schopnosti," dodal.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Armáda České Republiky Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Pokud KLDR použije jaderné zbraně, její režim skončil, varuje Jižní Korea

Severní Korea bude vystavena konci svého režimu, pokud se pokusí použít jaderné zbraně, prohlásilo v úterý jihokorejské ministerstvo obrany. Šlo o reakci na raketová cvičení KLDR simulující jaderný protiútok, píše agentura Jonhap.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy