Zeman vypíše parlamentní volby na začátek října 2021, strany mají mít dost času na kampaň

Prezident Miloš Zeman vypíše termín sněmovních voleb na začátek příštího října. V dnešním vánočním poselství to zdůvodnil tím, že chce stranám dopřát dost času na kampaň. Vybídl je, aby předložily jasné programy bez frází. V souvislosti s letošními krajskými volbami pogratuloval zvoleným zastupitelům. Vadí mu sice obcházení vítězů voleb, ale rozumí tomu, že bez nadpolovičního počtu hlasů musí i vítěz hledat koaliční partnery.

Zeman řekl, že vypíše termín voleb do Sněmovny na začátek října 2021. "Aby kandidující subjekty měly dost času na volební kampaň. S tím, že samozřejmě to bude kampaň poněkud jiná, méně kontaktní," uvedl. Kvůli covidu-19 budou muset strany více spoléhat na technické prostředky než na kontakt s voliči, vysvětlil.

Kandidující subjekty by podle něj měly předložit jasný program. "Srozumitelný a bez frází, které mohou spočívat v tom, že si přejeme prosperitu. Ale kdo si nepřeje prosperitu," uvedl. Věří, že kandidáty budou lidé, kteří něco v životě dokázali. "Nikoliv lidé, kteří se vynoří z neznáma a řeknou, že sice nic nedokázali, ale že slibují, že budou hodně pracovat," uvedl.

Podle ústavy se volby do obou komor Parlamentu konají ve lhůtě, která začíná třicet dnů před uplynutím volebního období a končí dnem, kdy volební období uplyne. Mandát poslanců vzniká zvolením, poslední volby do Sněmovny se konaly 20. a 21. října 2017.

Zeman blahopřál všem lidem, kteří uspěli v letošních krajských volbách. Zopakoval svou výhradu vůči dohodám stran bez nejúspěšnější strany. "Nejsem zastáncem obcházení vítěze voleb, ale na druhé straně si uvědomuji, že každý vítěz, pokud nedostane 51 procent, musí hledat koaličního partnera. A to se buď podaří, nebo nepodaří," uvedl.

V letošních krajských volbách bylo nejúspěšnější vládní hnutí ANO, které vyhrálo v deseti regionech ze 13. Hejtmana má však jen ve třech krajích, po čtyřech hejtmanech získali občanští demokraté a Starostové.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Volby Česká republika

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy