Zemana odvezla sanitka z nemocnice, podle lékařů měl zůstat hospitalizovaný

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN). V nemocnici strávil 46 nocí. Prezident zamířil v sanitním voze do Lán, kde v pátek jmenuje novým předsedou vlády Petra Fialu (ODS).

Vojenská nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že i nadále doporučuje prezidentovi péči ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Vzhledem k významnému zlepšení jeho zdravotního stavu jeho rozhodnutí ukončit hospitalizaci a věnovat se ústavním povinnostem respektuje.

Nemocnice dodala, že se Zeman rozhodl využít zdravotnických služeb v domácím prostředí. Zodpovědnost o péči o něj převzala společnost Senior Home Group. ÚVN jí předala potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán.

Podle zpravodajky ČTK prezident z nemocnice odjel zhruba v 10:00. Z areálu ho odvezl stejný sanitní vůz vybavený mobilní jednotkou intenzivní péče, který ho do nemocnice dopravil. Sanitu doprovázely vozy ochranné služby. U propuštění byla prezidentova žena Ivana, dcera Kateřina nebo kancléř Vratislav Mynář. Do Lán přijela kolona vozů krátce před 10:30, k zámku přijela auta hlavní branou. Sanita označená jako JIP převozová do ní vjela jako druhá. Na příjezd dohlížela ochranná služba i vojáci. Na místě čekala přibližně desítka novinářů, nikdo z doprovodu kolony s novináři nemluvil.

Nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že Zemana i jeho okolí opakovaně informovala o zdravotním stavu, predikci vývoje i možných rizicích a komplikacích. "ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN," uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Zeman se podle ní rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Plnou zodpovědnost za to převzala společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals CZ. ÚVN jí podle Zinke předala veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán. "ÚVN je připravena v případě potřeby poskytovat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi zázemí specializovaného zdravotnického zařízení a nadále bude zajišťovat pravidelné ambulantní lékařské kontroly," dodala ZInke.

Vážený pane prezidente, abdikujte.https://t.co/91wMO7NDj4

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) November 25, 2021

Ve vedení firmy Senior Home Group je mimo jiné lékař Boris Štastný, bývalý předseda pražské ODS, který od Zemana v minulosti dostal státní vyznamenání. Šťastný ČTK řekl, že se k záležitosti vyjádří po tiskové konferenci prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Ten před novináři vystoupí dnes odpoledne na Pražském hradě.

Senior Home Group na svém webu uvádí, že "poskytuje vysoce odbornou péči klientům v jejich přirozeném domácím prostředí prostřednictvím domácí zdravotní péče a pečovatelské služby. Přispívá tak ke spokojenému a bezpečnému zvládání stáří a zdravotních obtíží v pohodlí vlastního domova". Podle účetní uzávěrky za rok 2020 vyplývá, že firma loni vykazovala jen minimální aktivitu a její hospodaření skončilo ztrátou 17.000 korun.

Šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima minulý týden řekl médiím, že by měl Zeman ještě zůstat v ÚVN, aby nabral síly. Rozhodnutí ale podle něj je na Zemanovi. Podle Zimy by měl být pokoj Zemana v Lánech vybaven podobně jako v nemocnici a starat by se o něj měl kvalifikovaný personál. Potřeba podle něj bude kvůli nepřetržité péči pět až sedm zdravotníků.

V souvislosti s informacemi o Zeanově propuštění z nemocnice a o jeho předání do péče Senior Home Group vyzval prezidenta na twitteru k abdikaci bývalý předseda vlády a protikandidát z minulých prezidentských voleb Mirek Topolánek.

Zeman byl do ÚVN převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení a na lůžko dlouhodobé péče.

Související

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Více souvisejících

Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy