Šabatová tepe zápisy do škol a navrhuje nejméně špatnou praxi

Brno - Právě začínající zápisy do prvních tříd staví ředitele některých základních škol před složitou otázku. Počet přihlášených dětí často přesahuje kapacitu škol a ředitelé musí rozhodovat, které z dětí přijmou a které ne, aniž by jednali protiprávně. Pokud škola kvůli velkému zájmu nemůže přijmout všechny zájemce ze své spádové oblasti, připadá v úvahu los jakožto transparentnější a spravedlivější řešení. Je to nejméně špatná praxe z možných, řekla dnes ombudsmanka novinářům. Ředitelé oslovení ČTK se k losu staví rezervovaně, někteří ale uznávají, že kritérium, "kdo dřív přijde", není důstojné.

K zápisu musejí letos rodiče doprovodit všechny děti narozené od 1. září 2008 do 31. srpna 2009, a to i v případě, že uvažují o odkladu školní docházky, o něm se definitivně rozhoduje do konce května. Ministerstvo školství na základě demografického vývoje očekává, že letos poprvé půjde k zápisu 140.000 až 150.000 předškoláků. Dalších více než 30.000 dětí čekají zápisy po loňském odkladu školní docházky.

Ochránkyně proto apeluje na obce, aby sledovaly situaci svých škol a byly schopny pružně zareagovat na nutnost navýšit kapacitu školy podle aktuálních potřeb. Současně chce upozornit na to, že některé postupy, které ředitelé při rozhodování o přijetí používají, nejsou vhodné a mohou být v rozporu se zákonem. Ředitel rozhoduje jako správní orgán a musí tedy striktně dodržovat zásady zákonnosti a ctít princip rovnosti účastníků řízení. Nemůže tedy činit víc, než mu zákon ukládá a umožňuje.

Podle ombudsmanky Anny Šabatové by stát měl minimalizovat rozdíly mezi školami a zabránit tak „migracím" žáků. Ředitele by měli respektovat zákon a princip rovného zacházení. „Není horší pocit a větší rána pro motivaci, než když dítě hned na začátku svého vzdělávání zažije neúspěch, který přitom nemá souvislost s jeho schopnostmi, dovednostmi a zájmem učit se," konstatuje ochránkyně.

Ani zodpovědný přístup obcí nemusí stačit. „Především vyhlášené a žádané školy se setkávají s případy, kdy rodiče přihlásí dítě k trvalému pobytu ve spádovém obvodu školy, aby mu zajistili přednostní právo na přijetí," vysvětluje  Šabatová a dodává: „Jsem přesvědčena, že jde o zneužití práva ze strany rodičů. Školy, jejichž kapacita vyhovovala situaci ve spádovém obvodu, se dostávají pod tlak žádostí dětí, s nimiž se počítalo ve školách v jiných obvodech. Tento stav navíc může kvalitní a žádané školy zcela paralyzovat."

Ochránkyně navíc podotýká, že některé nekvalitně zpracované či nevhodně interpretované testy školní zralosti mohou obsahovat i kulturně nekorektní úkoly, které mohou děti z jiného kulturního prostředí znevýhodňovat, stojí na webu ochrance.cz.

Ochránkyně si je vědoma, že ředitelé jsou v nelehké situaci, jestliže počet spádových dětí s přednostním právem na přijetí přesahuje kapacitu školy. V první řadě by ředitelé v takové situaci měli jednat se zřizovatelem o možném navýšení kapacit – například o reorganizaci a nalezení prostor pro vytvoření tříd v rámci školy nebo o nalezení vhodných prostor v jiných budovách. Jestliže toto řešení není možné, doporučuje veřejná ochránkyně práv řediteli školy transparentní losování za přítomnosti zákonných zástupců dětí. Z pohledu rodičů se toto řešení může jevit tvrdé, protože rozhodování staví na prvku náhody, ale s ohledem na platnou právní úpravu se losování jeví ochránkyni jako nejobjektivnější a nejspravedlivější. Nepřijatým spádovým dětem pak musí obec zajistit plnění povinné školní docházky v základní škole zřizované jinou obcí nebo svazkem obcí, v případě měst v jiném spádovém obvodu.

Současně ochránkyně doporučuje ředitelům škol dopředu zveřejnit informace o počtu otvíraných tříd, počtu přijímaných žáků, o zákonných podmínkách, podle kterých se bude rozhodovat. Každý rodič má právo na písemné rozhodnutí. Je-li zamítavé, má právo se odvolat ke krajskému úřadu a poté je oprávněn podat správní žalobu.

Související

Miloš Zeman

Pithart či Horáček vyzvali prezidenta Zemana k abdikaci

Prezident Miloš Zeman se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině a měl by abdikovat. Vyzvalo ho k tomu ve společném prohlášení osm bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 včetně někdejšího předsedy vlády a Senátu Petra Pitharta, bývalé ombudsmanky Anny Šabatové nebo Zemanova protikandidáta z minulé volby hlavy státu Michala Horáčka.

Více souvisejících

Anna Šabatová Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jak zabránit Rusku v pohlcení Ukrajiny? Ve Francii bují předvolební spor o armádu

Francouzská krajně pravicová strana Národní shromáždění (RN) zabrání Rusku v pohlcení Ukrajiny, pokud se po parlamentních volbách dostane k moci. Uvedl to předseda strany Jordan Bardella, informoval server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy