Amorální: Exděkan právnické fakulty chce kompenzaci 25 svých platů

Praha - Požadavky bývalého děkana práv v Plzni Jaroslava Zachariáše na milionové odstupné jsou zcela amorální, prohlásil ministr školství Josef Dobeš (VV). Pokud se s ním škola na odstupném domluví, posílí se tím pozice těch, co školu poškodili, uvedl Dobeš v pátečním prohlášení.

Požadavky na mimosoudní vyrovnání Dobeš chápe jako způsob obohacování se na úkor prostředků univerzity. "Je absolutně nepřijatelné, aby vedení univerzity jakýmkoliv způsobem ustupovalo lidem, kteří zjevně poškodili jméno Západočeské univerzity v Plzni a současně dobré jméno českého vysokého školství," řekl ministr.

Ministr zásadně nesouhlasí s tím, aby se kauza potichu vytratila do ztracena. Požaduje její důkladné prošetření a liknavost univerzity považuje za krok zpět. "Pokud nedojde k dotažení vyšetřování do konce, nebudou veřejně pojmenováni viníci a rozkryty podrobnosti celého případu, hrozí, že bude otřesena důvěra společnosti v základní mravní hodnoty a spravedlnost," uvedl.

Opakovaně vyjádřil podporu i Akreditační komisi. Je připraven jménem svého úřadu podpořit veškeré její kroky, které povedou ke zkvalitňování vysokoškolského vzdělávání. "Praktiky, ke kterým docházelo na Fakultě právnické v Plzni, nesmí mít v českém vysoké školství místo. Pokud by ministerstvo zjistilo náznak něčeho podobného na jiné vysoké škole, bude postupovat tvrdě," uzavřel ministr.

Bývalý děkan práv v Plzni Jaroslav Zachariáš ve čtvrtek přišel s požadavkem, aby mu škola vyplatila 25 děkanských platů. Peníze chce v rámci soudního sporu, který vede se Západočeskou univerzitou (ZČU) kvůli okamžitému zrušení pracovního poměru.

V návrhu na mimosoudní vyrovnání požaduje také to, aby rektor ZČU Josef Průša vydal písemné prohlášení, ve kterém například uvede, že Fakulta právnická Západočeské univerzity pochybila, když rozhodla o okamžitém zrušení pracovního poměru Jaroslava Zachariáše kvůli jeho liknavému přístupu k řešení kauzy plagiátu kandidátské práce proděkana fakulty Ivana Tomažiče. Rozhodnutí bylo přijato vedením právnické fakulty ZČU bez jakékoliv konzultace bez osoby rektora, či jiným vedoucím pracovníkem vedením ZČU.

V návrhu na mimosoudní vyrovnání se dále požaduje, aby Průša uvedl, že citované rozhodnutí ZČU o okamžitém zrušení pracovního poměru Jaroslava Zachariáše bylo v rozporu se skutečným stavem. Zachariáš prý ve funkci děkana právnické fakulty po zveřejnění kauzy plagiátu postupoval a jednal s plnou odpovědností a v souladu s vnitřními pravidly ZČU.

Průša by měl dále uvést, že kvůli mediálnímu tlaku a negativnímu stanovisku současného vedení právnické fakulty musí trvat na ukončení pracovního poměru Zachariáše, který toto stanovisko s pochopením respektoval. K zabránění další medializace sporu navrhuje Zachariáš, aby ZČU jako účastník řízení vydala prohlášení pro soud, v němž by byla jednoznačně konstatována neexistence důvodu pro okamžité zrušení pracovního poměru.

Související

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Praha - Ministerstvo školství se má omluvit Autoklubu ČR za poškození dobré pověsti a zaplatit mu 100.000 korun jako náhradu škody. Dnes o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Autoklub zažaloval ministerstvo a exministra Josefa Dobeše za oficiální vyjádření, podle nějž sdružení nakládá neprůhledně s financemi na motocyklový sport a nedostatečně pečuje o mladé talenty. Soud došel k závěru, že ačkoliv výroky učinil Dobeš, odpovědnost za ně nese stát.

Více souvisejících

Josef Dobeš kauzy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy