Bělobrádek o homosexuálech lže? ANO se pustilo do šéfa lidovců

Praha - Poslankyně a bývalá místopředsedkyně hnutí ANO Radka Maxová tvrdí, že současné zákony neumožňují jednomu z partnerů v homosexuálním svazku osvojit si biologické dítě druhého. Oponuje tak předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi. V pořadu Události, komentáře se postavila i proti předsedovi Mladých křesťanských demokratů Petru Jurčíkovi.

Maxová je místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální výboru a předkladatelka poslaneckého návrhu, který má umožnit osvojení biologického dítěte jednoho homosexuálního partnera jeho protějškem. K tomu na včerejsím jednání vláda oficiálně nezaujala žádné stanovisko. KDU-ČSL v čele s předsedou Bělobrádkem k novele zákona o registrovaném partnerství přistupuje negativně.

Zákon je zbytečný, říká KDU-ČSL

"Podle našeho názoru návrh operuje s věcmi, které jsou možné řešit už podle současných právních norem," řekl Bělobrádek na včerejší tiskové konferenci vlády. "Už dnes mohou soudy rozhodovat, je-li to v zájmu dítěte, aby byly děti svěřeny, i když nejsou v manželství. Je to stejné, jako u heterosexuálních párů. V tomto smyslu vidíme tuto změnu jako zbytečnou, právně ošetřenou a svým způsobem možná i vygradovanou předvolebně," dodal předseda strany s tím, že to není nic proti homosexuálům, kteří jsou podle něj i členy jeho strany.

Předseda Mladých křesťanských demokratů Jurčík souhlasí. "Já doufám, že se naši zákonodárci se razantně vymezí proti tomuto návrhu. My dlouhodobě upozorňujeme, že tento návrh je úplně zbytečný," doplnil Bělobrádkova slova. Okamžitě také zmínil, že pokud by návrh prošel, nejpozději za rok by byl na stole požadavek na uzákonění adopcí dětí homosexuálními páry.

Podle Jurčíka problematiku již dnes řeší občanský zákoník, kde je prý jasně psáno, že pokud biologický rodič projeví zájem, může blízký příbuzný podat návrh a stát se účastníkem řízení o osvojení.

Dnešní zákony osvojení neumožňují

"To jsou liché argumenty, protože pan Bělobrádek argumentuje pouze soudy. Ale když si vezmeme každodenní praxi, to znamená informace od lekáře, či zastupování na různých úřadech, tito lidé na to nemají právo," kontrovala lidovcům Maxová. To by právě novela zákona měla změnit. U dětí mladších 12 let by opatrovník rozhodl, zda bude dítě svěřeno druhému partnerovi k osvojení, starší děti by se pak mohly rozhodovat samy.

Současná právní úprava podle Maxové neumožňuje jednomu z homosexuálních partnerů osvojení biologického dítěte toho druhého. Občanský zákoník podle ní umožňuje osvojení buď manželské, nebo osvojení jedincem. Registrované partnerství tedy tuto možnost postrádá.

Podle Maxové tedy Bělobrádek neříká pravdu, když tvrdí, že již dnes mohou soudy svěřit dítě do péče páru stejného pohlaví. "Nemám takové informace jako pan Bělobrádek, mám informace, že ten druhý partner na to nemá právo," řekla.

Křesťané nemusejí být proti homosexuálům

"Doufám, že tento problém je natolik zásadní, že my osobně budeme apelovat na naše zákonodárce, aby vyložili karty na stůl, a požadovali stažení tohoto zákona, protože to není koaliční zákon, a myslím si, že přijetí tohoto zákona je pro KDU-ČSL naprosto nepřijatelné," řekl Jurčík.

"Já si myslím, že to je trochu megalomanské," oponovala Maxová. Dodala, že například v Rakousku byli křesťané jednou z velkých stran, které prosadily tento zákon, a že i papež se vyjádřil větou "Kdo jsem já, abych soudil gaye?" - křesťanští demokraté v České republice jsou podle ní "papežštější než papež".

Tuto reakci Jurčík označil a demagogii. "Já se bojím jedné věci - pořád se bavíme o právech těch párů, ale nezaznívá tady nic o právu dítěte," dodal. Podle něj je právo dítěte na prvním místě. Bojí se toho, že pokud dítě nebude s osvojením souhlasit, nemusí mít právo rozhodnutí zvrátit. "Právě proto je tam status opatrovníka a pracovníků sociálně-právní ochrany dětí, kteří dítě do 12 let budou zastupovat, takže si myslím, že to tam je jasně vymezeno," reagovala Maxová.

K celé diskusi se pak vyjádřil i dětský psycholog Václav Mertin. Podle něj by dopad na psychiku osvojeného dítěte byl - v případě, že se jedná o slušné lidi - pouze pozitivní. Z hlediska dítěte je prý nejdůležitější, aby měl dítě někdo rád a uspokojoval jeho potřeby. Jestli to jsou normální rodiče, babička, teta, nebo homosexuální rodiče, je podle něj jedno.

Související

Radka Maxová

Europoslankyně Maxová odchází z ANO. Babišovo hnutí podle ní jen rozdává peníze

Europoslankyně Radka Maxová opouští hnutí ANO. Maxová patřila k zakládajícím členům v současnosti nejsilnějšího politického uskupení v Česku. Uvedla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Výhrady má k jeho sociální politice a vadí jí, že hnutí už nestojí o její názory. Poslankyní Evropského parlamentu Maxová zůstane.
Radka Maxová

ANO zase může přijít o europoslance. Maxová zvažuje odchod z hnutí

Europoslankyně vládního ANO Radka Maxová, která byla přítomná při jeho vzniku v roce 2011, a tudíž patří mezi jeho první členy, avizovala, že zvažuje odchod ze strany. Důvodem je její nespokojenost se směrem, kterým se hnutí ubírá. Vadí jí nejen podpora ze strany komunistů, nýbrž i neochota pouštět se do některých kontroverzních a nepopulárních témat.

Více souvisejících

Radka Maxová Pavel Bělobrádek Homosexuálové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy