Kdo může za 11. září a let MH370? Bořič mýtů Leoš Kyša promluvil

ROZHOVOR - Věříte, že události 11. září 2001 zinscenovala CIA a že za zmizením malajsijského letu MH370 stojí mimozemšťané? V tom případě tenhle rozhovor rozhodně není pro vás. První místopředseda klubu skeptiků Sisyfos, novinář a spisovatel Leoš Kyša bortí mýty o nadpřirozených jevech a pro ty, kteří si myslí, že okultními schopnostmi oplývají, má jednoduchý vzkaz: Předstupte a dokažte to v Paranormální výzvě. Pokud uspějete, čeká vás odměna ve výši jednoho milionu korun.

Patříte mezi přední členy českého klubu skeptiků Sisyfos. Co vás k tomu přivedlo, byl jste vždy racionalista, nebo se to změnilo až během kariéry novináře?

To je trefná otázka. V současné společnosti mladý člověk přijímá jako dané, že „na horoskopech něco je", protože to je všude okolo něj a že „homeopatie je šetrná přírodní léčba", protože to je v reklamě a lidé na to věří. Nakouknout pod pokličku těchto „běžných pravd" není vůbec běžné a snadné. Najednou zjišťujete, že spousta toho, co považujeme za běžné a normální je pěkný nesmysl.

Skeptikem jsem se stal díky studiu literatury, setkávání s racionalisty na univerzitě a také díky práci novináře, kdy si člověk mohl nahlédnout pod pokličku esoteriky a zjistit, že je tam jen prázdno a bída s nouzí.

V tomto roce spustil klub skeptiků Sisyfos Paranormální výzvu, kde může každý, kdo prokáže v dvojitě zaslepeném testu paranormální schopnosti, dostat odměnu ve výši jednoho milionu korun. Myslíte si, že se na území Česka nebo Slovenska může nacházet osoba, která na tuto odměnu dosáhne?

Neumím si představit, že by se to někomu povedlo. Přesto chceme tuhle hozenou rukavici dál nabízet každému, kdo je přesvědčený, že má paranormální schopnosti, aby měl možnost to prokázat a vlastně si sám ověřit v nastaveném experimentu, že nežije pouze v sebeklamu. Dovolím si tvrdit, že naše testy jsou natolik přísné a dobře nastavené, že jimi projde jenom ten, kdo tu schopnost má. Ale jestli ji někdo má, o tom pochybuji a dosavadní výsledky mi dávají za pravdu. Třeba mě ale někdo překvapí. Na začátku jsme si řekli, že budeme mít mysl otevřenou a připravíme každému takové podmínky, aby mohl případně skutečně prokázat svou domnělou schopnost. Není to tak, že bychom lidem házeli klacky pod nohy, aby se jim to náhodou nepovedlo. Naopak. Vždy je ale důležité zachovat správné nastavení experimentu. To je důvod, proč se s mnohými uchazeči nedomluvíme. Chtějí předvést svou šou, ale my potřebujeme, aby to nebyla šou, ale experiment, který jasně prokáže, zda nějaké schopnosti mají.

Dnes je to přesně osm měsíců od doby, kdy se odměna navýšila na 1 000 000 korun. Zvýšil se od té doby nějak rapidně počet přihlášených „šoumenů"?

Nejvíc lidí se přihlásilo krátce poté, co byla informace o navýšení odměny zveřejněna. Teď je to tak pět lidí měsíčně. Ale jak říkám, k testování postoupí málokdo.

Během Paranormální výzvy muselo dojít k nějaké pozoruhodné situaci. Můžete čtenářům prozradit zajímavost, která Vám utkvěla v paměti?

Nejsilnější jsou vždy okamžiky, kdy se zveřejní výsledek experimentu. Tím, že je dvojitě zaslepený, tak nikdo z nás, ani my, ani uchazeč, ani nezávislí pozorovatelé, netušíme, jak to dopadlo. Uchazeči pak bývají velmi překvapení. Někteří se snaží si selhání svých domnělých schopností nějak vysvětlit, jiní časem začnou tvrdit, že jsme experiment nějakým bizarním způsobem překazili. Mnohdy je mi těch lidí i líto. Žijete dvacet let v sebeklamu, že máte nějaké paranormální schopnosti a najednou přijde parta lidí, co vám poprvé v životě nastaví objektivní podmínky, a vy zjistíte, že to nefunguje.

Už jste se někdy setkal s nějakým jevem, o kterém si myslíte, že byl paranormální?

Volby. To jsou pro mě úplná Akta X. Ale jinak, i když se člověk setká s věcmi, které se zdají hraniční, vždy si je dokáži vysvětlit rozumem.

A co třeba letadlo MH370 společnosti Malaysia Airlines, které zmizelo na jaře? Za tu dobu se vyrojilo mnoho konspiračních teorií, ve většině se skloňovalo slovo paranormální. Stojí podle Vás za zmizením nějaký paranormální jev?

Neumím si to představit. S ohledem na velikost naší planety a hloubku oceánů je nejpravděpodobnější, že vrak toho letadla je tam někde hluboko a za pár desítek let jej nějaký dobrodruh najde stejně, jako se našel Titanic.

Když už jsem zmínil ty konspirační teorie, tak se nemůžu nezeptat na Vaši přednášku o konspiracích, kterou jsem viděl. Najde se nějaká konspirační teorie, které věříte, nebo byste ji aspoň rád věřil?

Na přednáškách vždy říkám, že konspirační teorie mohou být pravdivé. Pak to ale nejsou teorie, ale skutečná spiknutí, které se dějí běžně a v historii děla ostatně neustále. Třeba když někdo potřeboval záminku k válce. Vlády kují pikle, a proto je velmi těžké rozlišovat v tom, co je konspirační teorie a co skutečně spiknutí. O konspirační teorii mluvíme v případě, že pro ni nejsou dostatečné důkazy a jde o fámu, víru či politické tvrzení, které má očernit oponenta. Pro běžného člověka je dost složité se v tom vyznat. Někdy stačí prostě pátrat po důkazech. Jindy je to složitější a nabádám posluchače, aby si udělali logickou analýzu. Úplný základ je postavit proti sobě oficiální teorii události a konspirační teorii. Která se vám zdá logická? Která je jednodušší na provedení? Která je pravděpodobnější? Když to teď zjednoduším, je logičtější, že parta teroristů unesla letadlo a napálila to do Světového obchodního centra nebo že do něj CIA naládovala ovládací zařízení, všechny lidi omámila nějakým halucinogenním plynem, aby pak lidé, jako třeba ti z letu 175, telefonovali, že letadlo unesli teroristé? A nikdo to ještě navíc neprozradil, zvlášť když víme, že informace tajných služeb nebývají nakonec až tak tajné, jak ukazuje aféra WikiLeaks či materiály, které zveřejnil Edward Snowden. Proč v nich nic není o 11. září? Co myslíte?

Logicky to dává smysl. Na druhou stranu ale je možné, že lidstvo na takové odpovědi není připraveno. Myslíte, že kdyby lidé mohli snadněji nakouknout pod pokličku a přesvědčit se na vlastní oči, tak by se změnil jejich pohled na svět?

Lidé na pravdu nejsou připraveni, to je fakt. Zvlášť, když ta pravda je velmi banální – žádné tajné společnosti neřídí svět, krize, války, hladomory, nic z toho není dílo tajemných mocných konspirátorů, ale jde mnohdy o náhodné procesy, kdy to všichni myslí dobře a slovy Viktora Černomyrdina „dopadne to jako vždycky".

Kromě novinařiny a zájmech v klubu skeptiků se také věnujete psaní knih a povídek. Mezi nejúspěšnější díla určitě patří sci-fi román Poutník z Mohameda a pokračování Alláhův hněv. Oba se odehrávají ve vesmíru, kterému vládnou muslimové, což mě přivádí k otázce proč právě oni. Bojíte se, že islámské náboženství ovládne svět?

V knize, myslím, dost zásadně ukazuji, že mi nejde ani tak konkrétně o islám jako o každou diktaturu, která si myslí, že když má plná ústa Boha, tak si může s lidmi dělat, co chce. A ano, použít islám bylo nejjednodušší a nejlákavější, protože tu dnes máme spoustu teroristických organizací, které se jím zaštiťují a které by rády, aby svět vypadal tak, jako jsem ho popsal v Poutníkovi z Mohameda. Pokud by Islámský stát ovládl svět, nezbyde lidem, co rádi točí porno, pijí alkohol anebo jim nevadí homosexuálové, aby se sebrali a zmizeli na nějakou jinou planetu. Teď trošku přeháním, protože taková vyhraněná náboženská diktatura jde hlavně po těch, co chtějí být svobodní a to Daniel Kalandra chce. Ve své podstatě se skutečně toho, čemu říkáme islamismus a co předvádí kluci z Islámského státu, děsím. Děsím se toho, že lidem na celém světě přijde varianta tohoto způsobu žití mnohem lepší než ta, kterou vyznáváme dneska. Ale nejde jenom o islám. Ty mechanismy ovládnutí mas ve jménu nějaké vznešené myšlenky (Bůh, národ, rasa, beztřídní společnost) jsou podobné u všech totalitních filosofií. Islám v podání Islámského státu je ve své podstatě stejný jako komunismus v podání Stalina či Pol Pota nebo nacismus v podání Hitlera. Jsou lidé, co to s komunismem, nacismem i islámem myslí dobře, ale dávám si na ně pozor, protože se to vždycky může zvrhnout, jako se to už v historii ukázalo. Asi mě za to nebude mít spousta lidí ráda a já se jim nedivím, protože takto brutálně zjednodušuji, ale přijde mi to jako bezpečný postoj. Když se myšlenka ukáže jako zneužitelná k vraždění, ovládaní lidí a tyranii, je třeba si na ni dávat pozor bez ohledu na výklady, že ji někdo nepochopil nebo jen zneužil a na to jak vzletná slova používá. Důvod je ten, že tyhle vzletné myšlenky mají nějakou chybu ve svém genetickém kódu, která v praxi může vést ke genocidě.

Ale abych nebyl jen protiislámský. Stejně tak mě děsí klerofašistické tendence, které se i u nás občas objevují. Ovšem tihle hoši jsou u nás i ve světě v menšině. Naštěstí. Tak nemám potřebu o nich psát knihy.

Od vydání Alláhova hněvu se toho na Blízkém východě hodně změnilo. Může to mít nějaký vliv na případné pokračování příběhu Daniela Kalandry?

Myslím, že ten příběh skončil tak jak měl. Spíš bych někdy napsal, jak to vlastně začalo, proč se lidé rozhodli, že jim svobodná společnost nevyhovuje a že by radši žili ve světě, kde jim bude někdo diktovat, jak mají jíst, spát, souložit a oblékat se, protože si myslí, že si to tak přeje Bůh. Znám spoustu lidí z muslimského světa, kteří dělají něco opačného – snaží se přesvědčit své spoluobčany, že svoboda je lepší než Korán, ale nemají to lehké. Lidé chtějí pravidla, líbí se jim mít nalinkované, kdo jsem, kam patřím, co si mám myslet o světě a jak žít. A je jedno, že jsou to pravidla ze starověku, kdy lidé neměli mobily. V tomhle jsou lidé pořád stejní. Technika na tom nic nemění. Takže ano, klidně se může stát, že se všichni vrátíme myšlenkově do středověku a všechno to osvícenství a kecy o svobodě zahodíme do koše, protože nám někdo dá třikrát denně teplou stravu a bude za nás myslet. A nejpravděpodobnější je, že to bude spíš náboženská diktatura než politická. Ty politické už měli příležitost se historicky znemožnit. Té náboženské dávají lidé kupodivu pořád ještě šanci.

Související

Petr Pavel Původní zpráva

Anketa: Jak hodnotí první rok prezidenta Pavla známé osobnosti?

Je to už rok od chvíle, kdy v souboji o prezidentskou funkci s přehledem Petr Pavel porazil Andreje Babiše. Jak moc se odchodem Miloše Zemana změnila česká politika a jak si Petr Pavel vede coby prezident? Na to jsme se zeptali známých českých osobností. Tady jsou jejich odpovědi.

Více souvisejících

Leoš Kyša

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy