Policejní brutalita? "Ty hajzle", slyšel aktivista, který inkasoval ránu pěstí. Podívejte se

ROZHOVOR - Policie v sobotu opět vyklízela budovu bývalé polikliniky na Praze 3, kterou obsadili občanští aktivisté. Podle policejní mluvčí proběhlo vyklizení bez problémů, mluvčí iniciativy Klinika Arnošt Novák ale v rozhovoru pro EuroZprávy.cz tvrdí, že policie nemluví pravdu. Podle něj došlo ze strany policie k násilnému zásahu. Jeden ze zraněných následně skončil v nemocnici.

Proč jste se rozhodli zrovna pro centrum KLIniKa, tedy budovu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově?

Z toho důvodu, že ten dům je 5 let prázdný, nevyužívaný, a je v majetku státu, takže je možné vstoupit do nějakého jednání a argumentovat veřejným zájmem. Je to prostor, který by se měl otevřít diskuzi a podle informací, co jsme si získávali, o ten objekt nebyl smysluplný zájem. Další věc je že ten objekt je vhodný pro náš projekt občanského centra, leží na Žižkově, kde řada lidí z nás bydlí a pohybuje se, takže to bylo z mnoha důvodů.

Proto jste uspořádali demonstraci?

Ta byla svolaná ještě předtím, než byl objekt v úterý vyklizen, takže jsme zároveň demonstrovali nesouhlas s postupem státních orgánů, které definitivně odmítly náš návrh, že než se rozhodne, co se s budovou bude dělat, že bychom ji mohli využívat, abychom ji zabezpečili před chátráním. To státní orgány odmítly a přímo nám bylo řečeno, že než abychom tam byli my, tak to bude raději prázdné zabedněné. Jak řekli, tak učinili, a bylo to prázdné a zabedněné, vyklidili to, a teď soukromá bezpečnostní agentura a policie ten objekt hlídají. Dnes nám neumožnili, abychom vyklidili zahradu, kde se nachází injekční stříkačky, a přímo nám policie sdělila že v případě, že budeme nadále uklízet zahradu od odpadků, že na nás bude povolána zásahová jednotka

Budova ale byla, jak sám zmiňujete, před několika dny vyklizena, tak proč jste se i přesto rozhodli pro demonstraci?

S tím vyklízením nesouhlasíme, i kvůli tomu byla ta demonstrace, a několik desítek minut po ní několik lidí zcela spontánně do té budovy symbolicky proniklo, aby ji pak opustilo. Chci zdůraznit, že my jako organizátoři jsme to nepřipravovali, neiniciovali, a nemáme s tím nic společného. Zase na druhé straně nevidím důvod, proč bychom se od toho distancovali, protože tady máme nějaký spontánní projev lidí, kteří podporují ten projekt a my se od toho nebudeme distancovat. Ale zdůrazňuji, že s tím vniknutím do budovy nemáme nic společného, že to nebylo plánované. Myslím si, že mnohem důležitější je ne že ty lidi do té budovy vstoupili a odešli, aby symbolicky na něco poukázali, ale že stát nechal tu budovu vyklidit a je zabedněná a prázdná aniž by bylo definitivně rozhodnuto, co s tou budovou bude dál, a posílá policii na lidi, kteří s tou budovou chtějí něco dělat a chtějí uklízet zahradu. Těm vyhrožují, že na ně pošlou policajty. Já to považuju osobně za projev určité státní arogance a trochu to symbolizuje, jak se stát arogantně chová k iniciativě občanů.

Psali jsme:
Aktivisté: Těžkooděnec zákeřně napadl demonstranta. Spadl sám, tvrdí policie Boj o pražskou kliniku: Aktivisté dorazili na brigádu, policie opět zakročila
 

Mluvčí pražské policie Jana Rösslerová pro server idnes.cz uvedla, že dva lidé byli zraněni, když spadli sami od sebe na zem. Co se tam stalo?

Odehrálo se to jinak, takže není pravda, že musela policie vytlačovat lidi z domu lidi. Odešli dobrovolně a k policejnímu zásahu došlo asi dvacet minut po té, co budova už byla prázdná. Celý zásah vznikl tak, že jeden z těžkooděnců na mě jako mluvčího zaútočil, nejdříve mě hrubě strčil, a když jsem se ohradil, a tady přiznávám, že tam padlo sprosté slovo, protože jsem to nečekal, že do mě policista prudce strčí, tak že málem spadnu, tak ten policajt v tom útoku pokračoval. Chytil mě pod krkem, řekl mi „ty hajzle", dal mi pěstí do obličeje já jsem spadl na zem. Načež on si na mě kleknul, dal mi asi 4-5 ran do hlavy, a když jsem si kryl hlavu s tím, že chci vidět jeho číslo, tak mi kleknul na hlavu se slovy „nehejbej se ty hajzle nebo dostaneš takovej kartáč". Zabránil mi, abych se podíval, co měl za číslo, načež se mi snažil zkroutit ruce za záda, pak mi nasadil pouta a na ostatní policajty křičel „tohohle berem tohohle berem" a odvezli mě do antonu. Tenhle policejní zákrok spustil to, že začali lidi vytlačovat, při tom vytlačování lidí z parku používali obušky, používali slzný plyn, kopy, chvaty, hmaty, a ty lidi ani nevnikali do budovy, oni je vytlačovali z přírodního parku. Došlo tam ke zranění dvou lidí, kteří byli ošetření, z toho ten jeden člověk byl hospitalizován přes noc ve Vinohradské nemocnici s tím, že má podezření na otřes mozku. Takže policie nemluví pravdu, použila donucovacích prostředků, k tomu zranění došlo při zásahu, ale nikoliv že by vytlačovala lidi z budovy, ale vytlačovala je z parku. K tomuto tvrzení existuje řada svědků a my jsme vyzvali lidi, aby dodávali videozáznamy.

Máte nějaké informace o zdravotním stavu hospitalizovaného?

Já mám informace ze včerejšího večera a vím, že tam zůstal na pozorování. Nemělo by to být nic závažného, ale co říkali lidé, kteří ho ošetřovali, tak byl v šoku a upadal do bezvědomí. Ale nemělo by to být nic vážného.

Budete tu včerejší situaci nějak řešit?

Uvažujeme o tom, že podáme stížnost na postup policie, respektive zásahové jednotky, protože ten postup považujeme za zcela nepřiměřený, protože z naší strany vůči policii nedocházelo k násilí. Takže ten zákrok byl podle nás naprosto nepřiměřený, vyprovokovaný ze strany policie a budeme chtít, aby se to prošetřilo. Celé to policejní nasazení chápeme jako demonstraci síly, která má zastrašit lidi. Rozhodně popírám, že by došlo k nějakému násilí z naší strany. Jestli bylo, tak ať je to ze strany policie doložené. Vzhledem k tomu nebylo vznešeno žádné obvinění vůči nikomu ani se nemluví o útocích na veřejné činitele, tak si myslím, že tvrzení o násilí z naší strany je lživé. Cílem včerejší akce nebylo poprat se s policisty, ale ukázat, že ten projekt má podporu a že lidé jsou odhodlaní za to sociální centrum nějakým způsobem bojovat.

Předpokládám, že včerejší akcí vaše snahy nekončí?

Naopak, včerejší akci, respektive tu demonstraci, vnímáme jako úspěšnou. Sešlo se hodně lidí a v kontentu Prahy a České republiky je docela ojedinělé, že se sejde skoro tisícovka lidí na podporu něčeho tak partikulárního, jako je jedno sociální centrum, jedna budova. Takže to vnímám pozitivně, že tady ta podpora existuje. A ta kauza jedné kliniky neznamená boj za jednu budovu, ale symbolizuje i to, jak stát nakládá se svým majetkem, jak stát reaguje na nějakou aktivitu občanů, takže ta kauza kolem kliniky je spíše politickou kauzou, než záležitostí úředníků. O tom, co v té budově bude, by měl někdo rozhodnout a převzít politickou odpovědnost. Stejně tak chceme, aby bylo transparentní nakládání se státním majetkem, myslíme si, že kauza té kliniky je jedna z mnoha kauz, kde stát nějakým způsobem privatizuje netransparentně, a my chceme, aby celé to nakládání s budovami bylo zprůhledněné.

Proč je podle Vás bráněno tomu, abyste projekt využívali?

To nevíme. Mám pocit, lidově řečeno, že jsme šlápli do lejna, které začíná zapáchat Že původní tvrzení, že jsou dohody s GIBSem jsou nějaké polopravdy, že s GIBSem to ještě není tak definitivně dohodnuté. Zároveň se ukazuje, že ta budova byla v nějaké urychlené privatizaci, kterou schválila údajně už Nečasova vláda, ta privatizace probíhala v době, kdy jsme ten dům obsadili, a byla nějakým způsobem ukončena nebo pozastavena až 3. Prosince. Podobně je to s městskou částí, která o tu budovu nějakým způsobem projevovala zájem, jí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových sděloval, že budova se urychleně privatizuje, tím pádem ten zájem Prahy 3 opadl, protože by neměla v té privatizaci šanci. Zároveň to nebylo ani nabídnuto skrze ten svrab ostatním státním institucím, takže to nakládání s budovou je zcela neprůhledné a není jasné, jak stát postupoval a s jakými záměry, takže my chceme, aby to bylo zveřejněno, což jsme i ve středu udělali. Podali jsme žádost o zveřejnění, aby to bylo jasné, kdy, jak a s jakým účelem s tou budovou bude stát nakládat.

Související

Více souvisejících

Policie ČR Praha squateři

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 4 hodinami

před 10 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

Švédové si v bitvě gigantů ostravské skupiny poradili s Američany, porazili je 5:2

V pátek večer se kromě duelu Česka s Finskem odehrál v rámci ostravské skupiny tamní souboj gigantů mezi Švédskem a USA. Ten nakonec ovládli Seveřané poměrem 5:2, přičemž se o to nejvíce postaral svými dvěma přesnými trefami a jednou asistencí Eriksson Ek. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy