Duchcov zakázal posedávání venku a pikniky. Kvůli Romům prý ne

Duchcov - Město Duchcov zakázalo lidem posedávat venku na zídkách, grilovat nebo si před dům vynést třeba křeslo. Tomu, že by radnice tímto opatřením cílila na Romy, se starosta brání. Zákaz bude platit pro všechny.

Záměrem radnice a cílem nového opatření je podle starosty Zbyňka Šimbery zlepšit pořádek ve městě. Nová městská vyhláška zakazuje lidem posedávání na betonových zídkách, na palisádách, na židlích a křeslech, které by si vynesli z domů a zapovězeno je i grilování.

Vyhláška neplatí plošně pro celé město. Podle starosty to tak nebylo možné zařídit, takže město stanovilo jednotlivé lokality, na které se zákazy vztahují. "Vyhláška by měla přinést pořádek. Nevidím důvod, proč by lidé měli dělat na ulicích pikniky a podobné věci. To je špatně, to by se nelíbilo asi nikomu v žádném městě," řekl starosta Duchcova Šimbera.

Text vyhlášky ZDE:

Duchcov - veřejný pořádek [pdf]

Naopak třeba Miroslav Brož z hnutí Konexe se domnívá, že vyhláška jednoznačně směřuje proti Romům. "Podobné vyhlášky byly přijímané už za první republiky. Není to nic nového ani v současné době. Můj názor je, že takováto vyhláška je v rozporu s ústavou," tvrdí Brož.

Starosta to ale rozporuje: "Vyhláška je zaměřená proti těm, kteří dělají nepořádek, nedá se to ale vnímat tak, že by to byli jen Romové. Konzultovali jsme ji ještě před schválením s ministerstvem vnitra, podle kterého je v pořádku."

Pokud lidé zákaz poruší, budou je pokutovat městští strážníci. Duchcov přitom není prvním městem, které podobná opatření zavedlo. Zákazy platí také v Litvínově, Krupce na Teplicku nebo v Rotavě na Sokolovsku. Vyhlášku se zákazy a vymezením prostor, kde zákazy platí, odhlasovala koalice ČSSD, KSČM a Dělnické strany sociální spravedlnosti, která ve městě vládne.

Podívejte se na mapu zakázaných zón:

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2015/1737096.jpg

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2015/1737095.jpg

Související

Hasiči

V Duchcově praskla vana na tavení skla, zásah hasičů potrvá dva dny

V Duchcově na Teplicku dnes zasahovalo 40 hasičů u prasklé vany na tavení skla ve sklárně Vitrablok v Bílinské ulici. Zhruba 250 tun skla vyteklo do sběrné jímky. Hasiči taveninu ochlazují, aby se nerozšířila dál a nic nezapálila. Nehodu mají pod kontrolou, zasahovat tam budou minimálně do úterý. Na místě je jedna jednotka, řekl večer ČTK operační důstojník krajských hasičů.
Giacomo Casanova

Legendární Casanova nebyl jen svůdník a špion. Co měl společného s Českem?

Jméno Casanova se zapsalo do kolektivní paměti lidstva tak silně, že je synonymem pro svůdníka, kterému každý rozumí, ale málokdo tuší o koho se ve skutečnosti jednalo nebo dokonce neví, že jde o skutečnou historickou osobnost. Navíc Casanovův osud byl nerozlučitelně spjat s českými zeměmi, především se zámkem Duchcov.

Více souvisejících

Duchcov

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy