Na Hradě je zase veselo. Kdo vlastně mluví za Zemana?

Praha – Hynek Kmoníček, šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, se v rozhovoru pro Hospodářské noviny nechal slyšet, že Miloš Zeman rád na hloupé otázky často odpovídá bonmoty, protože nemá čas na několikahodinové odborné přednášky. Tak to není, Kmoníček je jen ironický, ozval se z Hradu Jiří Ovčáček.

Kmoníček v rozhovoru mimo jiné uvedl, že devadesát procent toho, co Miloš Zeman veřejně říká, není třeba brát zase tak moc vážně. „Na ne úplně smysluplný dotaz nemůžete dát smysluplnou odpověď, pokud nechcete jít do dvouhodinové přednášky. Takže se dopustíte zkratky nebo bonmotu," popisuje klasickou situaci hradní poradce.

Z Hradu se v zápětí zval další hlas, který pro změnu vyzývá, aby lidé nebrali vážně šéfa zahraničního odboru. „Pan ředitel Kmoníček evidentně zabrousil při rozhovoru s novináři do své oblíbené břitké ironie," ujasňuje Kmoníčkova slova mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zmírňuje také slova o hloupých otázkách, na které se prezidenta při cestách ptají občané. „Neexistují hloupé otázky, říká často pan prezident, který si právě dotazů občanů, které zaznívají při návštěvách regionů, velmi váží. A také na tyto dotazy pan prezident s veškerou vážností odpovídá," vyvrací slova svého kolegy mluvčí.

„Pro přímo zvoleného prezidenta jsou návštěvy krajů, setkávání s občany měst a obcí, jednou z nejdůležitějších aktivit, ne-li nejdůležitější," napravuje situaci Ovčáček.

Jak to tak vypadá, Kmoníček vysvětluje, co svými výroky Miloš Zeman vlastně myslel. Jiří Ovčáček pak interpretuje vyjádření Kmoníčka. Funguje to trochu jako tichá pošta – než se vzkaz dostane na konec, tedy k občanovi, značně se zkomolí. A bude ještě někdo vysvětlovat, co chtěl vlastně říct Ovčáček? Mohl by to zkusit třeba sám Miloš Zeman.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Hynek Kmoníček Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy