Další zájemce o post prezidenta? Mám signály, že část Zemanových voličů není spokojena. Zvažuji kandidaturu, říká vědec

Praha – V lednu 2018 by si Česká republika již podruhé měla přímo vybírat svého prezidenta. Kandidaturu zatím oznámili třeba textař a producent Michal Horáček nebo lékař a občanský aktivista Marek Hilšer. Mezi případné zájemce o post na Hradě patří i Jiří Drahoš, současný předseda Akademie Věd České republiky.

O Drahošovi se jako o případném kandidátovi psalo už v dříve. „Mohu potvrdit, že kandidaturu zvažuji. Skutečně se rozhodnu v březnu 2017, až mi vyprší mandát v čele Akademie věd a budu mít zvoleného nástupce," potvrdil Drahoš pro Český rozhlas Dvojku.

Poukazuje na to, že hlava státu by měla národ především spojovat a ne rozdělovat. Svou funkci by prý také měl pretident chápat jako službu státu, a ne jako osobní prezentaci. „Samozřejmě prezident musí být osobnost, ale tu svou osobnost musí vnést do služby občanům," říká současný šéf Akademie věd.

Potenciální kandidáti podle něj musí vycházet z toho, že je to volba lidová. „Aby kandidát zvítězil, musí na svou stranu získat alespoň o procento voličů více než oponent. Budu sondovat, jakou by moje kandidatura měla podporu ve společnosti," vysvětluje Drahoš.

„Prezident by měl být především nadstranický. Neměl by být přímo ani skrytě spojen s žádnou stranou. Je jasné, že poslední dva prezidenti se stranami spojeni byli," myslí si Drahoš. Zda bude současný prezident Miloš Zeman svůj post obhajovat, zatím není jasné. Prezident už se nechal sylšet, že se rozhodne do března příštího roku.

Případný kandidát by ke svému vítězství musel oslovit právě i část voličů Zemana. „Mám spoustu signálů, že část jeho voličů není spokojena s tím, jak rozděluje republiku. Nedá se předpokládat, že každý, kdo volil Zemana, jej bude volit znova," myslí si Drahoš.

Vedle Drahoše oznámili zájem ucházet se o post hlavy státu třeba také aktivistka Jana Yngland Hrušková, někdejší senátor Zdeněk Škromach (ČSSD), či performer Milan Kohout. Mluví se také o případné kandidatuře končícího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, kněze a teologa Tomáše Halíka, bývalého diplomata Petra Koláře, europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila nebo ekonoma Jana Švejnara.

Související

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 
Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy