Kardinál Vlk má rakovinu plic. Odejít "tam" je správné, řekl

Praha – Že s jindy energickým mužem není něco v pořádku, začali přátelé pozorovat loni na jaře. Kardinál tehdy začal mít bolesti v rameni, na které nepomohly ani lázně. Navíc měl závrať. Když ho na štědrý den zradilo srdce, skončil v nemocnici. Následná vyšetření potvrdila krutou diagnózu.

„Když mu to oznamovali páni profesoři, doktoři, tak on jim říkal, že je připraven odejít tam - rozumí se přes hranice smrti na věčnost,“ řekl televizi Prima František Radkovský, emeritní biskup.

Byl to právě církevní představitel, kdo musel nakonec konejšit zdrcené lékaře. Ti mu chtějí nasadit chemoterapii. 

Přesto byl kardinál Vlk před uplynulým víkendem propuštěn do domácí péče a to právě sem na Karlínskou faru, kde se o něj pracovnice fary paní Magda a místní farář. S ním za těmito okny kardinál sdílí dvoupokojový byt.

Psali jsme: Kardinál Vlk je vážně nemocný, lékaři mu diagnostikovali rakovinu plic  

„Dneska si stěžuje na nohy, kyčel, že se cítí slaběji, že v noci nespal, že ho to bolelo,“ řekl televizi Prima Miroslav Cúth, karlínský farář.

Naštěstí ale stále chodí. Karlínský farář mu denně dává léky na tišení bolesti a injekce na cukrovku. Kvůli té musí bedlivě hlídat jeho stravu.

„Má rád paštiky, tak to mu tu mažeme, dělám mu meltu s mlékem, někdy si dáme skleničku vína,“ řekl televizi Prima Miroslav Cúth, karlínský farář.

Zástupy návštěvníků u brány fary musí pan Cúth ale kvůli vyčerpání kardinála usměrňovat - nic mu ale prý nezlepšuje náladu tak, jako jejich vroucné modlitby za jeho zdraví. Sám teď totiž do kostela nesmí - je tam totiž moc zima. O přesném léčebném postupu onkolog rozhodne zítra.

Související

Více souvisejících

Miloslav Vlk

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy