Rok 2017 skončil. Celý svět má oficiálně rok 2018

Praha - Bujaré veselí, ohňostroje, ale i zranění a úmrtí doprovázely na celém světě oslavy příchodu nového roku. Ten kvůli časovým pásmům trval 26 hodin a skončil teprve dnes ve 13:00 SEČ.

Majestátní podívanou připravili oslavujícím v Sydney či v Dubaji, na newyorském Times Square přivítal rok 2018 při teplotách hluboko pod nulou skoro milion lidí. V Londýně byly během oslav na různých místech ubodány čtyři osoby, v Německu při neopatrné manipulaci s petardami zahynuli dva lidé.

Nový rok jako první přivítali v neděli v 11:00 SEČ v ostrovním státě Samoa a na tichomořském Vánočním ostrově (Kiritimati). Jako poslední na planetě se s loňským rokem rozloučili dnes ve 12:00 SEČ obyvatelé Americké Samoy, ale oficiálně rok 2017 skončil o hodinu později na Bakerově a Howlandově ostrově v Tichém moři, které jsou neobydlené.

Největší oslavy se tradičně konaly ve velkoměstech. Zatímco v Sydney rozzářil nebe nad operou půlnoční ohňostroj, v Dubaji vytvořili rekord v největší laserové show na jedné budově - mrakodrapu Burdž Chalífa. Za přísných bezpečnostních opatření lidé slavili také v evropských metropolích Berlíně, Paříži či Londýně.

Na newyorském náměstí Times Square se navzdory teplotám, jež klesly až k minus 12 stupňům, sešlo k tradičnímu sledování klesající kaleidoskopické koule kolem milionu místních i turistů. O hudební doprovod se postarala mimo jiné Mariah Careyová. V Las Vegas, kde v říjnu zabil střelec 58 účastníků koncertu, na oslavy dohlížely početné policejní hlídky.

Silvestra tradičně využila i řada státníků, aby popřála obyvatelům své země vše nejlepší do nového roku. Kancléřka Angela Merkelová slíbila Němcům stabilní vládu, francouzský prezident Emmanuel Macron vyzdvihl důležitost Evropské unie, ruský prezident Vladimir Putin vyzval k větší soudržnosti mezi generacemi. Papež František varoval před "banalitou konzumu" a vyzval k modlitbám za uprchlíky.

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa bude rok 2018 "úžasný a fantastický", mimo jiné bude prý pokračovat růst na burze a podniky budou dál přicházet do USA.

Související

Sydney přivítalo rok 2024

Svět má rok 2024. Oslavil jej velkolepými ohňostroji, v ulicích Prahy hlídkovali ozbrojení policisté

Svět se překlopil do roku 2024. Obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov ve státě Kiribati, přivítali nový rok jako první v 11:00. Po nich zažili silvestrovské oslavy obyvatelé Nového Zélandu, Japonska i Číny. Ohňostroje oslavující vstup do roku 2024 byly odpáleny i v Česku, a to včetně Prahy, kde na několika místech platí zákaz používání pyrotechniky. Do ulic proto vyrazili kromě lidí oslavujících příchod nového roku také policisté.

Více souvisejících

Silvestr Nový rok

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy