Lidé v Praze dnes uctili památku novináře Kuciaka a jeho snoubenky Martiny

Praha - V centru Prahy dnes desítky lidí uctily památku zastřeleného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny.

Tichá vzpomínka, při které účastníci na Václavském náměstí zapalovali svíčky, nahradila původně plánovaný protest. Důvodem pro změnu programu podle organizátorů bylo to, že slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval novou vládu.

Předseda spolku Pražská kaviareň Samuel Zubo řekl, že se v minulých týdnech občanské společnosti povedlo to, co se nepodařilo za tři volební období. Myslel tím odchod premiéra Roberta Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka z funkcí. "Považujeme to ale jen za takovou rošádu se stejnými figurkami," podotkl Zubo.

Řada lidí z nové vlády podle něj figuruje v kauzách, o kterých psal zavražděný novinář Kuciak. Situaci považuje za trapnou, podle něj se ukazuje, že "došli lidé". "Vědí, že těmto osobám nedůvěřujeme, a nejsou schopni najít odborníky na tyto posty. Dělají rošády mezi ministry bez ohledu na to, kdo má jaké kompetence, praxi, zkušenosti a vzdělání," uvedl Zubo.

Požadavky protestujících Slováků podle něj nemohou být vyslyšeny, dokud svoji funkci neopustí také slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Jinak podle Zuba nebude zajištěno objektivní vyšetřování vraždy novináře. "Rozhodně by měl odejít," řekl.

Související

Eduard Heger

Hegerova vláda vyjádřila lítost nad vraždou Kuciaka a utrpením lidí v komunismu

Slovenská vláda dnes svými usneseními vyjádřila lítost nad vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové z roku 2018 a také nad utrpením lidí po nástupu komunistů k moci v Československu v roce 1948. Kabinet premiéra Eduarda Hegera tak učinil u příležitosti výročí obou událostí, které připadají na tyto dny.
Ján Kuciak

Kauza Kuciakovy vraždy není soudy uzavřena ani po pěti letech

Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. 

Více souvisejících

vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak Slovensko Praha

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy