Experti od Mazance neočekávají radikální změny

Právní odborníci oslovení ČTK neočekávají od nového předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) Michala Mazance žádnou radikální změnu. Spíše přepokládají, že naváže na patnáctiletou práci končícího Josefa Baxy. Mazanec, který se funkce ujme v pondělí, by podle nich měl prioritně hledat cestu, jak reagovat na rostoucí zatížení soudu. Experti se neshodují v hodnocení skutečnosti, že vzhledem ke svému věku má Mazanec před sebou maximálně tři roky v čele NSS.

"Půjde o změnu evoluční, nikoli zásadní, a to je dobře, neboť NSS funguje skvěle a je příkladem pro ostatní soudy. Změna je dána pouze mírně odlišnou právně-osobnostní orientací obou předsedů a postřehnou ji pouze odborníci, kteří znají profily správních soudců," uvedl na dotaz ČTK advokát a bývalý náměstek ministrů spravedlnosti František Korbel.

Liga lidských práv taktéž neočekává velké změny. Baxa a Mazanec podle ní mají podobné nahlížení na správní soudnictví, liší se ale osobnostně. "Předseda Baxa je znám pro svou otevřenost a přímé jednání a v současnosti lze jen stěží odhadovat, zda bude k veřejnosti obdobně přistupovat i jeho nástupce," sdělila za ligu Nela Faltusová.

Podle profesora správního práva Richarda Pomahače z Univerzity Karlovy by si měl NSS umět lépe rozložit síly a neztrácet čas prefabrikováním banálních rozhodnutí. "Rutinní případy nepatří k vrcholnému soudu. Zároveň je však třeba čas od času umět, rychle si poradit s větším nápadem složitějších věcí a usměrnit výkon veřejné správy. K tomu je třeba připravit koncepční legislativní změnu," uvedl.

"Možná by bylo dobré, rozpomenout se i na to, že už před 15 lety se z dobrých důvodů uvažovalo o zhruba dvojnásobném počtu specializovaných správních soudců, než jich působí dnes," doplnil Pomahač. Připomněl, že za řešení koncepčních otázek justice ovšem není odpovědný předseda NSS, ale v prvé řadě vláda.

Rostoucí zatížení soudu vidí jako největší problém také Korbel. Zatím podle něj není jasné, jak situaci řešit. "Zdá se, že zavedení možnosti NSS, do určité míry si vybírat případy s judikaturním přesahem a jednodušeji odmítat ostatní (jako to může dělat Ústavní soud i Nejvyšší soud), je předmětem sporů mezi právníky a není jisté, zda příslušná novela soudního řádu správního projde," řekl.

Podle Ligy lidských práv je přehlcenost problém, který se týká celé justice. Mazanec by se prý měl zaměřit na zefektivnění vyřizování sporů. Tento úkol je však podle ligy nelehký a funkční období nového předsedy příliš krátké. Sedmašedesátiletý Mazanec může zůstat v čele soudu maximálně do konce roku, ve kterém oslaví sedmdesátku.

"Aniž bychom chtěli zpochybňovat vhodnost nového předsedy pro tuto pozici (jedná se o dlouholetého místopředsedu a stál u založení koncepce správního soudnictví), není nám zcela jasné, proč nebyl zvolen kandidát, který by mohl tuto funkci plnit po celé funkční období, a nikoli jen po dobu tří let," uvedla za ligu Faltusová.

Podle Pomahače by se změny v čele NSS měly měly za normálních okolností dít jednou za sedm až deset let. "Patnáct let je doba dlouhá a tři roky je doba krátká. Pan doktor Mazanec je ovšem výjimečná osobnost. Má ze všech soudců NSS největší zkušenost, protože soudí na vrcholných správních soudech nepřetržitě již od začátku roku 1992, a předpokládám, že si poradí i s novými úkoly," míní Pomahač.

Problém v očekávané délce Mazancova působení nevidí ani právník a publicista Petr Kolman. Tři roky jsou podle něj dlouhý časový úsek, zvláště ve zrychlené digitální době.

NSS by měl podle Kolmana intenzivně dohlížet na jednotu rozhodování krajských soudů. "Jak známo, i soudci krajských soudů jsou vysoce nezávislé a kreativní osobnosti, což by při liknavosti NSS v tomto ohledu mohlo ve svých důsledcích vést ke skutečnosti, že by se jinak soudilo v Ostravě, jinak v Praze a jinak například v Plzni, což je z pohledu fyzických a právnických osob jako adresátů rozsudků v právním státě nepřijatelné," uvedl Kolman.

Související

Václav Klaus

Klaus definitivně bez pokuty za projev bez roušky. NSS potvrdil její zrušení

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Více souvisejících

Nejvyšší správní soud Michal Mazanec Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy