Migranti naskákali do kamionu českého řidiče, Francie ho poslala za mříže. Nespravedlnost, policejní zvůle, zuří Češi

V úterý jsme Vás informovali o případu českého řidiče kamionu Jiřího Sagana, který byl ve Francii odsouzen k 18 měsícům vězení za pašeráctví. Podle televize Prima se má jednat údajně o první případ, kdy nedostal za údajný převoz migrantů do Anglie šofér jen pokutu, ale byl rovnou uvězněn. Pravděpodobně by se mohlo jednat o exemplární případ.

Sagan byl odsouzen poté, co začátkem července tohoto roku policie v chladícím návěsu jeho kamionu nalezla 15 Iráčanů. Bez většího vyšetřování byl řidič okamžitě umístěn do vazby s tím, že je komplicem pašeráků. Minulý týden byl pak odsouzen k 18 měsícům vězení.

Případem se začal aktivně zabývat europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Zdechovský začal případ řešit na plénu Evropského parlamentu. Podle europoslance je na celém případu nejskandálnější to, že proti panu Saganovi nemá francouzská justice žádný přímý důkaz. Zdechovský se domnívá, že justice rozhodovala spíše za základě předsudků vyplývajících z toho, že pan Sagan je z francouzského pohledu občanem „východních států“. Kancelář europoslance vytvořila na podporu pana Sagana petici.(Petice zde) Svůj podpis pod ni připojily už více než čtyři tisíce lidí. 

„Panu Saganovi prověřovali telefon, maily, účty jeho i rodiny a nikde neobjevili žádné podivné transakce nebo podezřelé hovory. I přímo zachycení běženci vypovídali v jeho prospěch s tím, že opravdu o ničem nevěděl a oni mu do vozu násilně vnikli. Přesto dostal zmiňovaných 18 měsíců,“ říká Zdechovský a vyzývá všechny k podpisu petice. Doufá, že dostatek podpisů přiměje k větší aktivitě českou vládu a ministerstvo zahraničí.

Zdechovský dále dodává: „Pan Sagan žije s dcerou a družkou, která trpí rakovinou a je jediným živitelem rodiny. Jako řidič kamionu se poctivě živí už 15 let, nikdy neměl žádný problém, je bezúhonný a dokonce se za něj zaručila vlastní firma, která mu i zaplatila právní zastoupení, protože rodina sama by na to neměla.“

Pan Sagan pochází z Kladna, ale v současnosti se svou rodinou žije ve Španělsku a pracuje pro španělského přepravce. Odvolání může řidič podat do dnešního dne. Zdechovský dodává, že jeho hlavním cílem je, aby se o případ začala zabývat česká diplomacie, jelikož z jiných případů je známé, že může intervenovat. Zatím však neexistují žádné informace o jejich zapojení.

„Podepisuji, protože jsem v kontaktu s rodinou, viděla jsem dokumenty a zcela jim věřím, že je v tom pan Sagan nevině!" komentovala petici tisková mluvčí Zdechovského Jana Fialová. „Neuvěřitelná nespravedlnost a zvůle. Francie nemů„Je to nehorázná zvůle francouzské justice, která si v neschopnosti čelit těmto problémům našla obětního beránka z "Východu", přestože je řidič prokazatelně nevinný," dodal další.

Související

Jiří Sagan Rozhovor

Odsoudili nevinného, jezdit s kamionem chci dál, říká pro EZ řidič Sagan. Seděl za údajné pašování migrantů

ROZHOVOR - Ve Francii ho natvrdo odsoudili za údajné pašování migrantů, odseděl si dva roky. Řidič kamionu Jiří Sagan po propuštění v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz popsal, jak se vyvíjel jeho případ, kdo mu pomohl a kdo se naopak o nic nezajímal. Redakci také prozradil, jaké jsou jeho další plány. Propuštěním pro něj totiž případ neskončil.
Tomáš Zdechovský

Babiš jako premiér může brzy skončit, říká pro EZ lidovecký europoslanec Zdechovský

Je přesvědčen, že premiér Andrej Babiš bude muset v jedné ze svých rolí skončit. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který je členem kontrolního rozpočtového výboru Evropského parlamentu, tvrdí, že to není utopie. Případný střet zájmů bude muset podle místopředsedy KDU-ČSL ministerský předseda urychleně řešit. „Dotace pro Agrofert jsou zastaveny. Andrej Babiš tak nemá jinou možnost: buď bude premiérem a dotace budou i nadále stopnuté, nebo Agrofert prodá. Když se tak nestane, nebude premiérem či ministrem,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský, jehož nedávno Babiš označil za vlastizrádce.

Více souvisejících

Jiří Sagan uprchlíci Pašeráctví češi Francie soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy