GLOSA: Hodování na sjezdu ČSSD. Co se jedlo?

Brno/Praha – Vyrazit si na dvoudenní sjezd ČSSD není žádná legrace. Pro kandidáty jsou to nervy, pro mnohé delegáty nuda. A tak se všichni těší alespoň na to, jak se zadarmo nadlábnou a pak budou na půl ucha poslouchat projevy, zatímco budou spokojeně trávit.

Jelikož sjezd začíná v pátek ráno, tak ti, co cestují ze vzdálených krajů, vyrážejí ze svých domovů hříšně brzo. Proto je pro ně vítanou první zastávkou automat na čaj a kávu v předsálí, za nímž postává usměvavá servírka. Vše je zadarmo a ještě si můžou vybrat z různých druhů čaje.Ti, kteří se chtějí osvěžit, mohou zvolit vedlejší stůl. Tam je automat na studené nápoje, jako Coca Colu či Sprite. Je však nutno přiznat, že během celého dne se nejvíce šálků od kávy a kelímků od limonád nakupí na stolech novinářů, kteří musejí dávat pozor na každé slovo politiků, okamžitě informovat čtenáře a ještě slídit v předsálí, kde se mihne některý z kandidátů nebo delegátů, aby se jich originálně zeptali, jak to vidí a jak se cítí.Delegáti, kterých se během pátku sejde téměř 600, sedí u podlouhlých stolů s bělostným ubrusem (ráno opravdu byl bělostný), pěkně seřazení podle krajů, z nichž pocházejí, a poslušně poslouchají řečníky (nebo alespoň dopoledne je poslouchají pozorně, pak se z neznámých důvodů stupňuje šum i množství lidí postávajících a klábosících ve skupinkách – že by je nezajímal příspěvek třicátého osmého delegáta, který stejně jako předchozí zatracuje vládu a vynáší ČSSD k nebesům?).Aby delegáti nespali, mají na stolech připravené lahve s vodou nejmenované značky. A k tomu si prolévají hrdla kávou či limonádou. Alkohol mají zakázaný, což musí být zvlášť pro jihomoraváky rána.Jako v Hošticích aneb Honem na oběd, ať na nás něco zbyde!Čím víc se blíží půl druhé, tím se zdají být delegáti natěšenější. Autorka tohoto textu neví, jestli je tak povzbudil třičtvrtěhodinový monolog Bohuslava Sobotky, ale spíš to byla vidina blížícího se jídla. Oběd. Konečně.Co se děje dál? Jak už bylo naznačeno výše, během následující dvouhodinové diskuze a projevů kandidátů na předsedu strany delegáti uvolněně sedí na svých místech, poslouchají a občas zatleskají. Během přestávek si chodí pro pití, prázdné kelímky a šálky jim odnášejí hezké mladé číšnice; a delegáti před sebou mají nejdůležitější část dne.Hřebem prvního dne sjezdu má být napínavá volba předsedy ČSSD. Ale možná, že se delegáti víc těší až odvolí a půjdou... na večeři.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy