Senát odsouhlasil návrh na rychlejší vyvlastňování pozemků pro infrastrukturu

Praha - Vyvlastňování parcel pro dopravní stavby a technickou infrastrukturu bude levnější a rychlejší. Umožní to novela vyvlastňovacího zákona, kterou senátoři ve čtvrtek schválili 46 hlasy.

Při určování výše náhrady za vyvlastněný pozemek by měl podle předlohy soud zohlednit všechny okolnosti tak, aby dospěl ke spravedlivé ceně. "V odůvodněných případech stanoví částku vyšší s přihlédnutím k mimořádným vlastnostem vyvlastňovaného pozemku nebo stavby, popřípadě k mimořádným okolnostem věci," připojilo se ministerstvo pro místní rozvoj.

"U rozhodnutí o ceně může soud přihlédnout ke zvláštním okolnostem, čili to bude pro lidi výhodnější. Mohou dostat vyšší cenu," nastínil už dříve premiér Petr Nečas (ODS). Jako příklad uvedl situaci, kdy bude stát vyvlastňovat pozemek, ke kterému mají jeho majitelé citovou vazbu, protože ho vlastní už po generace. "Z těchto zvláštních důvodů může být cena soudem navýšena," dodal.

Výše náhrad za vyvlastnění bude opřená hned o dva znalecké posudky. Vyvlastňovaný měl dosud jistotu, že získá náhradu ve výši nejméně 420 korun za čtvereční metr, což byl základ pro jeho vyjednávací pozici. Nově by se měla náhrada stanovovat podle skutečného stavu užívání pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění.

Před přistoupením k vyvlastnění bude moci investor navrhnout vlastníkovi pozemku výkupní cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální ceně. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) už dříve uvedl, že 100procentní bonus se bude týkat výkupu zemědělské půdy. U stavebních parcel bude navýšení ceny proti té, která je v čase a místě obvyklá, jen 15procentní.

Právě výkupní cena byla v Senátu diskutovaná. Nelíbila se především Vladimíru Drymlovi (ČSSD), za novelu se naopak postavila senátorka Soňa Paukrtová (TOP 09 a STAN). "Nemám dojem, že by vlastníci byli v nerovném postavení a že by jim zákon významně škodil. Je to spíš obráceně," řekla.

Novelizovaný zákon má jasně stanovit podmínky, za nichž bude možné získat pozemky pro stavbu objektů ve veřejném zájmu. Na samotné podstatě zákona se podle ministerstva nic nemění. Podat návrh na vyvlastnění bude moci investor až poté, kdy se neúčinně pokusil získat potřebné pozemky dohodou.

Předloha také odděluje procesy vyvlastnění a stanovení přiměřené náhrady. Pokud se jedna ze stran odvolá proti výši náhrady určené soudem, na samotné vyvlastnění, a tedy i na realizaci stavby ve veřejném zájmu to už nebude mít vliv. "Nebude tak docházet ke zbytečným a zejména drahým prodlevám při výstavbě," vysvětlil už dříve náměstek ministra pro místní rozvoj.

Ustanovení zákona nejsou retroaktivní, nedotknou se tak proto už řešených žádostí o vyvlastnění.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR pozemky

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy