Soudní znalec dostal za zkreslení Janouškova posudku podmínku

Praha – Soud dnes uložil dopravnímu znalci Jiřímu Dolečkovi podmíněný trest vězení v délce 18 měsíců. Podle soudu úmyslně hrubě zkreslil posudek ve prospěch lobbisty Romana Janouška. Verdikt zatím není pravomocný. Znalci hrozilo až tříleté odnětí svobody.

Doleček má zaplatit státu 7800 korun, které za posudek obdržel jako znalečné. Čtyřiaosmdesátiletý důchodce trvá na svých odborných závěrech a tvrdí, že případ Janouškovy nehody byl justiční omyl. Podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Milana Rossiho si Doleček počínal zcela v rozporu jak s etikou, tak i s povinnostmi znalce.

Dělal také závěry také z odvětví lékařství, což mu jako expertovi z oboru silniční dopravy vůbec nepříslušelo. Trestný čin prý spáchal hned dvakrát: poprvé, když nepravdivý posudek vypracoval, podruhé, když jeho závěry prezentoval v hlavním líčení.

Jakožto znalec povolaný obhajobou Doleček hodnotil situaci, při níž Janoušek srazil autem ženu v pražských Nuslích. Potvrdil lobbistovu verzi, podle níž řidič ženu neviděl a zřejmě ji jen zachytil zpětným zrcátkem. Toto tvrzení však vyvrátil revizní znalecký posudek a také odposlechy z Janouškova telefonu. Lobbistův soudce proto podal na Dolečka podnět k prověření toho, zda nespáchal trestný čin.

K vypracování posudku prý Dolečka vyzval kamarád z dob, kdy pracoval pro vojenskou prokuraturu. Potkali se prý náhodně v den, kdy šel Doleček kvůli pokročilému věku odevzdat znalecké razítko. Muže nejmenoval, s Janouškem prý ale nemá nic společného.

Svůj posudek Doleček opíral mimo jiné o to, že sražená žena měla žebra poraněná takovým způsobem, že zranění muselo být způsobeno právě zpětným zrcátkem. Připustil ale, že se neseznámil se všemi důkazy ze spisu - neviděl například DVD s vyšetřovacími pokusy z místa činu.

Související

soudy

"Janouškův znalec" podal ústavní stížnost. Odmítá trest za zkreslení posudku

Ústavní soud (ÚS) obdržel stížnost Jiřího Dolečka, bývalého dopravního znalce, který podle pravomocného rozsudku úmyslně zkreslil posudek ve prospěch lobbisty Romana Janouška. Doleček se dopustil křivé výpovědi a nepravdivého posudku. Justice mu vyměřila 1,5 roku vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Ústavní stížnost bude řešit soudce Jan Filip, zjistila ČTK z justičních databází. Posudek se týkal incidentu, při kterém Janoušek srazil autem ženu.
Ilustrační foto

Trest pro Janouškova znalce platí. Úmyslně zkreslil posudek, potvrdil soud

Praha - Odvolací soud potvrdil podmíněný trest 1,5 roku pro bývalého dopravního znalce Jiřího Dolečka (84). Při projednávání kauzy Romana Janouška v posudku uvedl, že ženu nenabrala kapota vozu, ale pouze zpětné zrcátko - a že ji řidič neviděl. Tuto verzi však následně vyvrátil revizní posudek a také odposlechy z telefonu lobbisty.

Více souvisejících

Jiří Doleček (soudní znalec) Roman Janoušek soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy