Po centrálním registru vozidel čeká úředníky "zápas" se základním registrem

Praha - Před napojením centrálního registru vozidel (CRV) na základní registry, k němuž by mělo dojít mezi 10. a 20. prosincem, čeká úředníky obcí s rozšířenou působností školení s praktickou ukázkou ovládání registrů. Nyní už ví, co všechno propojení přinese, informoval v pátek Mediafax rezort dopravy.

V tomto týdnu se setkali zástupci obcí v Praze a v Olomouci s lidmi ze Správy základních registrů, ti jim vysvětlili základní informace o registrech a o jejich správě.

Nyní je čeká další část školení, kde by měli vidět práci se základními registry, měli by se naučit například zjistit, jak postupovat, když budou chtít v registru vozidel najít totožnost majitele vozidla. "Úředníci vykonávající agendu registru vozidel budou moci zároveň využít metodiku postupu a nápovědu práce se základními registry, která bude před napojením vložena přímo do aplikace centrálního registru vozidel (CRV)," uvádí ministerstvo dopravy pod vedením odcházejícího Pavla Dobeše (LIDEM).

Zástupci obcí doufají, že napojení registrů dopadne líp než spuštění CRV. "Ministerstvo dopravy se poučilo z chyb při spuštění registru a našim lidem na obcích vychází vstříc. Věřím, že očekávané připojení systému k základním registrům proběhne bez problémů," říká předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Ještě donedávna neměli úředníci možnost měnit omylem špatně zadaná data u čísel dokladů a u registračních značek, což už ministerstvo napravilo. Dříve museli úředníci volat na Helpdesk registru. "Dále byla upravena položka výkon vozidla a identifikační číslo vozidla," říká ministerstvo o novinkách, které by měly úředníkům pomoci.

Ministerstvo pracuje také na zrychlení odezvy aplikace. "Již v minulém týdnu byla proto posílena produkční infrastruktura aplikace Centrálního registru vozidel o další servery, které obsluhují uživatele. Tato změna se projevila v přibližně 35 až 40 procentech nárůstu výkonu aplikace," uzavřelo tiskové oddělení dopravy.

Ministr dopravy Dobeš podal rezignaci na svou funkci do rukou premiéru Petr Nečasovi (ODS). Vyzvalo ho k tomu i kvůli nesprávně fungujícímu registru vedení jeho strany. Ve funkci končí k 3. prosinci.

Související

registr silničních vozidel

Změny v registraci vozidel. Platnost evidenčních kontrol aut se ode dneška prodlužuje

Platnost evidenčních kontrol vozidel se ode dneška prodlužuje ze 30 dnů na jeden rok. Spolu s tím navíc odpadá povinnost absolvovat evidenční kontrolu, kdy se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem. Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž účinnost začíná dnes.
Ilustrační fotografie.

Registr vozidel je opět plně funkční, měl poruchu při generování dokumentů

Registr silničních vozidel byl dnes od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, úřady ho tak mohou používat ještě dnes. ČTK o zprovoznění systému informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Více souvisejících

registr silničních vozidel Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy