Úřad dostal u soudu nakládačku. Jednání zastupitelstva konečně na netu?

Praha - Pražský městský soud v rozsudku sporu mezi obcí Psáry a Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) podpořil zveřejňování videozáznamů z jednání obecních zastupitelstev. Na svém webu to uvedlo sdružení Oživení. Zatímco ÚOOÚ tvrdí, že nahrávky mohou porušovat právo na soukromí lidí, podle soudu zveřejňování nahrávek přispívá k poskytování informací ze zasedání, která jsou ze zákona veřejná. Rozsudek je pravomocný, ÚOOÚ však podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ve sporu, o němž informovalo také dnešní Právo, se Psáry s ÚOOÚ soudily kvůli pětitisícové pokutě, kterou jim úřad uložil za zveřejnění videozáznamu z jednání zastupitelstva ze září 2011, kde zazněly mimo jiné informace o mzdě bývalé ředitelky místní školy, aniž k tomu dala žena svolení. Podle ÚOOÚ tím obec porušila zákon.

Úřad argumentoval také tím, že občané Psár sice mají právo nahlédnout do zápisu ze zasedání zastupitelstva a dohledat si bezplatně i veškeré anonymizované osobní údaje v něm obsažené, lidé z jiných obcí však mohou údaje získat jen na základě žádosti a ještě za to musí často zaplatit.

Soud však tento postoj označil za účelovou konstrukci, která nemá oporu v žádném zákoně. "Audiovizuální záznam přesným a úplným způsobem zachycuje situaci, které ze zákona může být přítomen naprosto každý, nejen občan obce," uvádí se v odůvodnění. Podle soudců je navíc v Psárech zveřejňování videozáznamů ze zastupitelstva obvyklé, obec to má v jednacím řádu.

Spor s Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se táhne již pořádně dlouho. Otevřená společnost, občanské sdružení Oživení a Transparency International upozorňují na to, že ÚOOÚ jedná nezákonně, když dlouhodobě brání zveřejňování videozáznamů z jednání zastupitelstev obcí na internetu.

Podle Jana Koteckého ze sdružení Oživení straší úřad pokutami i přesto, že pro to nemá zákonný podklad. „Problém je v zásadě jenom v tom, že všem na všechny strany říká: my bychom vám mohli dát pokutu," vysvětlil Kotecký serveru Lidovky.cz. Mnoho obcí, zvláště ty, jejichž vedení si z různých důvodů zveřejňování záznamů z jednání nepřeje, pak má v ruce dobrý argument, proč videozáznamy vůbec nepořizovat nebo jejich zveřejnění bránit.

Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec ale tvrdí, že se zveřejňováním záznamů z jednání na internetu nemá jeho úřad v podstatě problém. Nesmí pouze obsahovat osobní údaje chráněné zákonem. Zákony, které upravují nakládání se záznamy z jednání zastupitelstev, jsou tři. "Krásně spolu korespondují," pochvaluje si předseda Němec.

Podle zákona o obcích má každý občan právo na to vědět, co se v obci děje, a proto musí mít přístup téměř ke všem dokumentům, o kterých se jedná. Podle předsedy Němce se toto ale vztahuje pouze na občany konkrétní obce a proto nelze na internetu zveřejňovat záznamy z jednání se vším všudy, včetně osobních údajů

„Nevím proč by se měl občan z Šumperka dozvídat, kdo nabyl jakýkoliv majetek v Chrudimi," říká Němec.

Zákon o svobodném přístupu k informacím rozšiřuje oprávnění zajímat se o dění v obci na celou širokou veřejnost. Podle Němce je ale třeba splnit určité podmínky, k jejichž prokázání je nutné, aby občan, který informaci požaduje, podal na obci žádost, která jeho nárok posoudí.

Zákon na ochranu osobních údajů pak stanoví, za jakých podmínek lze zveřejnit osobí údaje. Kvůli němu není podle Němce možné zveřejňovat na internetu záznamy z jednání obsahující osobní údaje, píšou Lidovky.cz.

Související

Dominik Feri (TOP 09)

ÚOOÚ odložil přestupkové řízení ve Feriho kauze

Úřad na ochranu osobních údajú (ÚOOÚ) odložil přestupkové řízení s někdejším poslancem Dominikem Ferim. Týkalo se zveřejnění části spisu v rámci kauzy, kterou aktuálně projednává Obvodní soud pro Prahu 3.
Ilustrační foto

ÚOOÚ si posvítil na nevyžádaná obchodní sdělení, udělil pokuty za statisíce

Za nevyžádaná obchodní sdělení Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) loni podle výroční zprávy uložil tři desítky pokut v souhrnné výši 828.000 korun, nejvyšší byla čtvrtmilionová. O rok dříve v této oblasti úřad udělil také tři desítky pokut, ovšem v souhrnné výši 2,9 milionu korun, nejvyšší sankce činila 600.000 korun.

Více souvisejících

úooú soudy obce

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy