Úřad práce postupoval při nákupu nové budovy v Praze nad rámec svých povinností

Praha - Úřad práce ČR (ÚP ČR) postupoval při výběru a následném nákupu nové budovy pro Generální ředitelství ÚP ČR nad rámec svých povinností a dodržel všechny zásady hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti. Vyplývá to ze zprávy Ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Zpráva se týká prošetření stížnosti na výši kupní ceny a upozornění na posudky, které vznikly na popud Městské části Prahy 7. Podle zprávy MMR prostupoval ÚP ČR zcela v souladu s podmínkami projektu a provedl několik průzkumů, v jejichž rámci dostatečně zmapoval nabídku a vybral tu nejvhodnější, která odpovídá jak finančním možnostem, tak i požadavkům úřadu.

Pokud jde o nevyhlášení otevřeného výběrového řízení, konstatuje zpráva, že „nákup staveb podléhá režimu stanovenému v Pravidlech způsobilých výdajů pro programy spolufinancované ze strukturálních fondů a Fondu soudružnosti na programové období 2007 – 2013." Tím způsobilým výdajem je pořizovací cena, která dosahuje maximálně ceny odhadní, již stanovil znalecký posudek. Dle ustanovení § 18 odst. 1 písm. d) Zákona o zadávání veřejných zakázek (ZVZ) není zadavatel povinen zadávat veřejné zakázky, jestliže jejich předmětem je nabytí nemovitostí či nebytových prostor nebo s nimi souvisejících práv. Předmětný nákup budovy je tedy mimo režim ZVZ.

Nákup nové budovy pro ÚP ČR v Praze na ulici Dobrovského schválila dne 6. listopadu 2013 vláda. Vedení ÚP ČR přistoupilo k výběru o přípravě nákupu budovy s maximální zodpovědností a respektovalo všechny příslušné právní předpisy. Učinilo vše, aby byla celá transakce skutečně transparentní. Kontrolní mechanismy značně přesahovaly mantinely, které stanoví právní předpisy, což potvrdila i výše zmíněna zpráva MMR.

ÚP ČR jednal v této věci se dvěma majiteli akcií společnosti Alkatria, které budova patřila. Zároveň má k dispozici  notářsky ověřená místopřísežná prohlášení obou vlastníků, kterými jsou pan Cyrus Babak Samii (kterého zastupuje v ČR jeho syn Thomas Samii) a Filippo Giacomo Bianchini Scudellari. Přestože se jedná o cizince, jejich firma má sídlo v České republice. Úřad práce ČR rozhodně tyto informace netají a nikdy netajil.

Samotnému předložení návrhu na nákup bývalé budovy vydavatelství Economia vládě předcházelo několik schvalovacích procesů.

„Vzhledem k tomu, že ÚP ČR realizoval nákup i prostřednictvím fondů EU, muselo jeho schválení projít řadou velmi přísných kontrolních mechanismů. Podnikli jsme všechny kroky k tomu, aby byl maximálně dodržen stanovený postup a výběr byl transparentní a smysluplný," upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

Před tím, než došlo k samotné volbě budovy, ÚP ČR pečlivě zvažoval  několik dalších nemovitostí. Jako první vybíral z objektů, kterými disponuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.  Ani jeden z domů ale nenabízel dostatečné kapacitní prostory, ve kterých by mohlo sídlit hned několik pracovišť ÚP ČR najednou. Tedy kontaktní pracoviště ÚP ČR pro Prahu - východ a Prahu - západ, Generální ředitelství ÚP ČR a Centrální školicí středisko. Proto se vedení Úřadu práce ČR rozhodlo využít i dalších možností. A to jak v rámci vlastních budov resortu práce a sociálních věcí, tak i nabídek realitních kancelář. „Obrátili jsme se také na Nejvyšší kontrolní úřad a využili tak jeho poznatky z průzkumu trhu. Téměř tři měsíce jsme vybírali opravdu vhodnou budovu. Seznam byl velmi široký. U řady z objektů se ale následně objevily problémy s vlastnictvím, výši ceny, technickým stavem či umístěním," vyjmenovává generální ředitelka Bílková.

Při výběru vhodné budovy byla důležitá, kromě ceny, i další kritéria, například odpovídající prostory, použitelnost pro výkon agendy ÚP ČR, bezbariérový přístup, možnost umístění podatelny v přízemí objektu, či možnost používat budovu v co nejkratším čase bez nutnosti zásadních stavebních úprav. Z  objektů, které připadaly v úvahu, nakonec vyšel nejlépe ten v ulici Dobrovského v Praze. Splňuje všechny kapacitní a logistické požadavky, což potvrdila i následná důkladná analýza.

Úřad práce ČR, MPSV i samotní vlastníci mají k dispozici celkem pět nezávislých znaleckých posudků. Podle všech přesahuje hodnota budovy částku, kterou nakonec Úřad práce ČR zaplatil.

Celá transakce v hodnotě 299 mil. Kč proběhla v rámci Integrovaného operačního programu v oblastech intervence zaměstnanosti a sociálních služeb pro roky 2009 – 2014. Společnost ALKATRIA odvedla z tohoto obchodu daň do státního rozpočtu ve výši 35 mil. Kč. To znamená, že fakticky prodala tuto budovu za 265 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že celkem 79 % šlo z evropských prostředků a jen 21 % ze státního rozpočtu, došlo v konečném důsledku ke značné úspoře v rámci kapitoly MPSV.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce má nového šéfa. Krištof má pokročit s digitalizací agendy

Úřad práce ČR má nového šéfa, v pátek se stal generálním ředitelem Daniel Krištof. Do úřadu ho uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vnímá jako jeho hlavní úkoly dokončení započatého procesu transformace a digitalizace či rozšíření cíleného poradenství občanům.

Více souvisejících

Úřad práce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 7 hodinami

Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy