Léčba protonem? VZP je připravena smlouvu podepsat, má ale podmínky

Praha - Po Vojenské zdravotní pojišťovně, která má smlouvu od roku 2013, podepsaly letos s Protonovým centrem v Praze smlouvy Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Oborová zdravotní pojišťovna. Ostatní zaměstnanecké pojišťovny o smlouvě jednají. A kdy se dočkají pojištěnci VZP?

"My jsme jasně deklarovali vůli uzavřít smluvní vztah, pokud zástupci protonového centra přistoupí na parametry deklarované usnesením správní rady. Jsme připraveni smlouvu uzavřít okamžitě, jak k takovéto akceptaci dojde," řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

VZP podle něj trvá na tom, že protonovou léčbu doporučí tým některého z 13 komplexních onkologických center a budou to diagnózy vymezené odbornou společností. Limit pro tuto léčbu si VZP stanovila na 50 milionů korun ročně pro zhruba 70 klientů.

"Já si myslím, že cena není problémem sporu, že v současné době se obě strany blíží k tomu, že bychom ji byli schopni stanovit jako paušální úhradu na úrovni mnichovského centra," uvedl ředitel. Podle něj by obě strany přistoupily na úhradu podle sazebníku, jakmile v něm vyjde ohodnocení výkonů protonové terapie.

Předseda správní rady VZP Jiří Běhounek potvrdil, že postup Kabátka správní rada podporuje. "Myslím si, že je možné, pokud protonové centrum přijde s nabídkou, o ní zcela seriózně jednat," uvedl.

Kabátek zdůraznil, že pro všechny klienty VZP je protonová léčba zajištěna v plném rozsahu buď v pražském či mnichovském protonovém centru. Loni se protonem léčilo téměř 50 pacientů. Kabátek očekává, že smlouvy dvou zaměstnaneckých pojišťoven budou zveřejněny a VZP bude moci vycházet při jednání z parametrů, které jsou v těchto smlouvách.

Biologický efekt konvenční radioterapie a protonové terapie je stejný. Svazek nese určitou energii, při průchodu tkáněmi je bržděn a energie je předávána tkáním. Velikost této energie závisí na hmotnosti a rychlosti částic. Konvenční svazek dosahuje energie do 30 MeV (megaelektronvolt), zatímco svazek protonů nese energii o jeden řád vyšší (200 – 230 MeV). Z didaktických důvodů je někdy používáno srovnání s ping-pongovým a golfovým míčkem, vysvětluje ptc.cz.

Konvenční fotonová radioterapie vykazuje plynulou ztrátu energie ve zdravých tkáních před nádorem a do samotného nádoru (v závislosti na hloubce pod povrchem těla) dorazí jen část této energie. Aby byl nádor zničen, jsou často při průchodu záření tělem pacienta poškozeny i zdravé tkáně, obzvláště ty, které jsou na ozáření velmi citlivé (mozek, mícha, plíce, slinné žlázy, sliznice zažívacího a močového traktu a zejména tkáně rostoucího organismu dětí). Cena za odstranění nádoru konvenční radioterapií tak může být relativně vysoká ve smyslu jak časných, tak pozdních nežádoucích změn.

Svazek protonů ztrácí svou energii ve zdravých tkáních před nádorem také, ale mnohem méně, v závislosti na hloubce pod povrchem těla. Do centra nádoru se dostane 70-80% energie svazku, zde je svazek prudce zbrzděn a předá své ničivé účinky právě nádorovým buňkám. Za nádorem klesá energetická hodnota svazku k nule. Tkáně ležící za nádorem ve směru pohybu částic jsou tedy na rozdíl od konvenční radioterapie ochráněny úplně. Protože současná technologie umožňuje ozařovat protonovým svazkem z mnoha směrů a záření lze dobře modulovat (IMPT – Intensity Modulated Proton Therapy), je možné úplně ochránit před poškozením životně důležité orgány v těsné blízkosti nádoru.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP Protonová léčba zdravotní pojišťovny

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy