Šéf ÚOHS potvrdil pokutu pro Krajskou zdravotní, výběr distributorů léčiv byl nefér

Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný akciovou společností Krajská zdravotní ve věci veřejné zakázky na výběr tří distributorů léčiv pro uzavření rámcové smlouvy a potvrdil prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž byla zadavateli uložena pokuta 500 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné.

Zadavatel se v předmětném zadávacím řízení dopustil čtyř správních deliktů.

Jednak neomezil rozsah požadované kvalifikace pouze na informace a doklady bezprostředně související s předmětem veřejné zakázky a stanovil uchazeči povinnost předložit seznam významných zakázek, jehož součástí měl být seznam distribuovaných léčiv včetně příslušné obchodní marže, které zájemce v dané zakázce uplatnil vůči dalším objednatelům. Úřad ve svém rozhodnutí konstatoval, že požadavek zadavatele na uvedení marže jde nad rámec informací a dokladů bezprostředně souvisejících s předmětem veřejné zakázky, jelikož zadavateli nepřináší žádnou objektivní měřitelnou hodnotu pro účely posouzení kvalifikace dodavatele, respektive jeho schopnosti splnit předmět veřejné zakázky řádně, včas a v odpovídající kvalitě.

Druhý správní delikt Úřad spatřuje v nedodržení závazného postupu stanoveného zákonem a zásady zákazu diskriminace tím, že zadavatel nevymezil minimální úroveň technických kvalifikačních předpokladů tak, aby odpovídala rozsahu předmětu plnění, neboť stanovil uchazečům nepřiměřený požadavek na doložení, že realizovali významné zakázky, v jejichž rámci souhrnná hodnota distribuovaných léčiv činila alespoň šest miliard korun bez DPH v součtu za poslední tři roky, přičemž v každém roce z posledních tří let musela alespoň v případě jedné zakázky činit hodnota distribuovaných léčiv minimálně jednu miliardu korun bez DPH.

"Dle Úřadu neodpovídá tento požadavek druhu, rozsahu a složitosti předmětu plnění veřejné zakázky, jejíž předpokládaná hodnota činila přibližně 2,8 miliardy korun bez DPH za čtyři roky a rámcová smlouva měla být uzavřena se třemi účastníky," informuje uohs.cz.

Třetí správní delikt zadavatele spočívá v porušení zásady transparentnosti při stanovení způsobu hodnocení nabídek tím, že u hodnotícího kritéria „návrh způsobu poskytování služeb distribuce léčivých přípravků a zdravotnických prostředků" zadavatel jasně nestanovil, v čem spatřuje úplnost, kvalitu, komplexnost a efektivitu služeb poskytovaných dodavatelem a současně nespecifikoval způsob hodnocení natolik přesně a srozumitelně, aby si dodavatelé vytvořili jasnou představu o způsobu hodnocení svých nabídek.

V zadávací dokumentaci zadavatel stanovil dílčí hodnotící kritérium „cena-výše distribuční přirážky ke skutečně zaplacené ceně", které nevyjadřuje vztah užitné hodnoty a ceny, což Úřad považuje za další správní delikt zadavatele. Cenovými předpisy nejsou regulovány ceny všech léčiv, tudíž ceny neregulovaných léčiv nemusí být pro všechny distributory stejné a taktéž základ pro výpočet distribuční přirážky u regulovaných léčiv nemusí být pro všechny distributory stejný, neboť u léčiv regulovaných maximální cenou, je cena původce stanovena jako cena maximální a nikoli jako pevná.

Pro Krajskou zdravotní jde o jeden z mnoha problémů v souvislosti s veřejnými zakázkami. Loni v květnu ÚOHS zrušil zhruba stomilionový tendr na modernizaci a přístrojové vybavení cerebrovaskulárního centra a iktových center kvůli transparentnosti. Podnik v minbulosti dostal také několik pokutu v řádu stovek tisíc korun.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

ÚOHS krajská zdravotní veřejné zakázky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy