SÚKL odmítá kritiku lékařů. V eReceptu splnil, co žádali

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) odmítá kritiku od České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS), že získat přístup do systému elektronických receptů je zbytečně složité.

"Všechny relevantní připomínky lékařů, které bylo možné realizovat v rámci platného legislativního rámce, jako zkrácený identifikátor, více cest jeho doručení, úpravy předpisování a výdeje léku a zátěžové testy, byly provedeny," uvedla mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Funkce podmíněné změnou legislativy jsou podle ní většinou nadstavbového charakteru. Podle lékařské společnosti ale systém bez nich neměl být spuštěn jako povinný. "Již nyní je to řada benefitů, od nemožnosti jej zfalšovat až po větší bezpečí pacienta při výdeji léku v lékárně," dodala Přinesdomová.

Lékařům vadí to, že si musí nejprve vyřídit elektronický podpis, s ním podat žádost a poté čekat na doporučený dopis. Cyril Mucha, který má v ČLS elektronizaci zdravotnictví na starosti, dnes na tiskové konferenci řekl, že peníze za ně jdou zbytečně soukromým firmám. Jednou ze tří firem, které elektronické podpisy vydávají, je i Česká pošta. Jeho vydání stojí asi 400 korun. Lékaři chtěli raději speciální identifikátor pro zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách, který by fungoval i pro elektronické neschopenky.

Žádost lékaře s elektronickým podpisem zaslanou na SÚKL musí potvrdit i Česká lékařská komora. Přihlašovací údaje přijdou jako doporučený dopis, ústav pro aktivaci účtu čeká na jeho dodejku. Podle lékařů to v době elektronizace není nutné. Doporučený dopis, který je nutnou podmínkou pro autorizaci, podle SÚKL ale používají i jiné systémy státní správy či banky.

Vyřízení žádostí trvá čtyři až pět týdnů. Podalo je už více než 30.000 lékařů, kolem 19.000 jich bylo v pondělí do systému připojeno. Od ledna budou muset všichni lékaři vydávat elektronické recepty povinně, ročně jde asi o 70 milionů receptů.

Související

Léky, ilustrační foto

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept i v zahraničí

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na český e-recept v některých zemích EU, například Chorvatsku, Polsku nebo Španělsku. Přesný termín musí stanovit Evropská komise na základě testování systému. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podobně si budou moci léky vyzvednout v ČR i cizinci z těchto zemí. V současné době je možné vyzvednout léky v EU s papírovým receptem.
ministerstvo zdravotnictví

Pokuty za nevyužívání e-očkování nebudou lékaři letos dostávat

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) vyzvalo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby do konce roku nepokutoval lékaře za nevyužívání systému elektronických očkovacích průkazů, které jsou součástí e-receptu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí MZd Ondřej Jakob. Původně mělo bezsankční období skončit na konci června. Lékaři ale systém kritizovali, chtěli jeho převedení pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který vytvořil systém pro zaznamenávání očkování proti covidu-19.

Více souvisejících

e-recepty lékaři súkl Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 41 minutami

před 42 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy