Spor o autorství eReceptů se protáhne, soudkyně odchází

Praha - Rozsudek ve sporu ohledně e-receptů padne nejdříve za rok. Soudkyně Dagmar Stamidisová, která o žalobě firmy Tronevia na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) rozhoduje, totiž odchází k jinému soudu.

Stamidisová dnes původně chtěla dokončit dokazování, avšak právník Tronevii chce do spisu ještě založit posudky, které podle něj dokazují, že systémy vytvořené Tronevií jsou autorským dílem.

Tronevia si v žalobě stěžuje na to, že ústav užíval osm jejích aplikací včetně elektronického receptu bez zaplacení odměny. Svá autorská práva si cení na 167 milionů korun. Firmě vadí také to, že SÚKL firmu opakovaně označoval za viníka výpadků systémů. Odmítá, že by ústav od systémů svévolně odpojila, pouze prý uplynula sjednaná doba k poskytování servisní podpory.

Na základě návrhu firmy a následného předběžného opatření soudu přestaly v prosinci 2015 na několik měsíců fungovat elektronické recepty, na něž byl vázán výdej konopí k léčebným účelům.

Na dnešním jednání vypovídalo několik současných i bývalých zaměstnanců firmy k tomu, na čem pro SÚKL pracovali. Vesměs tvrdili, že vytvořili autorské dílo a že od ústavu nedostali žádné zdrojové kódy k jeho původním aplikacím.

Soudkyně následně odročila jednání naneurčito poté, co se právní zástupce Tronevii nespokojil s konstatováním listinných důkazů a chtěl se vyjadřovat také k posudkům, které si firma nechala zpracovat. "Počítejte s tím, že to bude tak za rok," podotkla k nařízení dalšího termínu jednání s tím, že přebírající soudkyně Jaroslava Lobotková nebude mít dříve volno vzhledem k množství jiných kauz.

SÚKL tvrdí, že Tronevia se začala svých nároků domáhat až tehdy, kdy se ústav rozhodl vypsat nové výběrové řízení na poskytované služby. Firmě prý za vývoj systémů řádně zaplatila podle smlouvy.

Související

Léky, ilustrační foto

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept i v zahraničí

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na český e-recept v některých zemích EU, například Chorvatsku, Polsku nebo Španělsku. Přesný termín musí stanovit Evropská komise na základě testování systému. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podobně si budou moci léky vyzvednout v ČR i cizinci z těchto zemí. V současné době je možné vyzvednout léky v EU s papírovým receptem.
ministerstvo zdravotnictví

Pokuty za nevyužívání e-očkování nebudou lékaři letos dostávat

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) vyzvalo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby do konce roku nepokutoval lékaře za nevyužívání systému elektronických očkovacích průkazů, které jsou součástí e-receptu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí MZd Ondřej Jakob. Původně mělo bezsankční období skončit na konci června. Lékaři ale systém kritizovali, chtěli jeho převedení pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který vytvořil systém pro zaznamenávání očkování proti covidu-19.

Více souvisejících

e-recepty súkl soudy Tronevia Zdravotnictví

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy