Lékaři, zubaři i lékárníci prosí senátory: Zastavte eRecept, je k ničemu. Ordinace kvůli němu budou zavírat

Praha - Lékaři, lékárníci i zubaři varují před eReceptem. Obrátili se na senátory, které v dopise žádají, aby ve středu v Senátu podpořili zastavení povinného elektronického receptu. Text dopisu zveřejnil server Nasezdravotnictvi.cz.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale byla odložena. Od 1. ledna 2018 ale už lékaři budou muset povinně evidovat každý vydaný recept na centrálním úložišti. Už teď je ale jasné, že asi 4500 lékařů zřejmě nestihne své ordinace připojit k systému elektronických receptů eRecept. Vyplývá to z údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který žádosti lékařů vyřizuje. 

ODS už oznámila, že bude usilovat o rychlé přijetí odkladu zavedení elektronických předpisů na léky, které by měly nahradit papírové recepty už počátkem roku. A pokud se nepovede do konce roku prosadit zákonem odklad povinného zavedení elektronických receptů, měl by se podle Pirátů rozšířit okruh výjimek pro papírové recepty ve vyhlášce.

Představitelé lékařů, stomatologů a lékárníků dlouhodobě a opakovaně upozorňovali na nebezpečí vyplývající ze zavedení povinného eReceptu. Vadí jim především povinnost zavedení a to, že eRecept nepřináší kromě administrativní zátěže nic přínosného pro pacienty. Elektrický recept podle nich totiž i přes dlouholetý vývoj nesrovnává užívané léky, nevaruje před jejich kombinacemi nebo nadužíváním. Lékařům prý naopak přináší jen administrativu a finanční zátěž. Mnoho z nich už proto kvůli eReceptu a povinnému EET oznámilo ukončení svých praxí.

Česká lékařská komora (ČLK) také informovala, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli zavádění povinného elektronického předepisování léků „Budeme bránit všechny své členy, kteří by se dostali do problémů kvůli tomu, že předepíší pacientovi lege artis potřebný lék klasickým způsobem. Budeme hájit lékaře, kteří v souladu s etickými imperativy svého povolání upřednostní zájmy pacientů, všemi dostupnými právními prostředky. Nebudeme litovat peněz ani námahy. Je to principiální otázka," řekl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Zubaři označili povinný eRecept přímo „za nesmysl". Za pravdu jim v tom dává i ministerstvo zdravotnictví. Zubaři totiž vydávají jen minimum receptů a náklady na elektronický recept se jim nepokryjí. Zaplatí je tedy pacient. „U stomatologů i ministerstvo souhlasilo, že při 100 nebo 200 receptech ročně je povinný eRecept nesmysl, který nekryje úhrada receptu. Každý pacient, vesměs bez receptu, tak zaplatí o 10 korun při návštěvě ze svého navíc. Někdo se jich měl zeptat anebo jako v Estonsku dát k dispozici systém lékařům bez dalších nákladů," vysvětlil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Lékárníci pak dodávají, že tento systém žádná pozitiva nepřináší. „Využití moderních IT technologií musí dynamicky pokračovat ve všech oblastech zdravotnictví a státní správy. Jinak nebude možné garantovat kvalitnější a bezpečnější léčbu pacientů za přiměřených nákladů. Není ale možné, aby nám všem stát jako povinný vnucoval systém, který je nedostatečně vyzkoušeným polotovarem bez jakékoli významnější přidané hodnoty," tvrdí prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

„Pacient musí mít právo elektronický recept odmítnout, aniž by byl trestán tím, že mu bude odpírána potřebná lékařská péče. Lékaři, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou elektronické recepty vystavovat, musí mít právo i nadále vykonávat svoji praxi a vystavovat svým pacientům recepty klasickým způsobem.  Elektronické recepty připravené Státním ústavem pro kontrolu léčiv nepřináší zdravotníkům, zdravotním pojišťovnám a především ani pacientům prospěch, který by vyvážil hrozící pokles dostupnosti lékařské péče způsobený nuceným uzavřením řady privátních lékařských praxí. Upozorňujeme, že toto nebezpečí hrozí zejména na venkově, kde již v současnosti je pro pacienty lékařská péče špatně dostupná,“ píší proto lékaři, zubaři a lékárníci v dopise senátorům.

Zastavení povinného eReceptu bude záležet právě na postoji senátorů a na tom, jestli záležitost stihnou projednat do konce roku. Návrh na poslední chvíli podalo devět senátorů. Autoři novely, mezi které patří Vladimír Plačka, Milada Emmerová, Eva Syková, Alena Šromová, Božena Sekaninová, Lubomír Franc, Jiří Vosecký, Jaroslav Doubrava a Václav Homolka, také upozorňují na to, že kvůli povinnému eReceptu hrozí ukončení mnoha lékařských praxí.

Plný text dopisu České lékařské komory, České stomatologické komory a České lékárnické komory senátorům:

Vážená paní senátorko, vážený pane senátore,

Jako představitelé lékařů, stomatologů a lékárníků dlouhodobě a opakovaně upozorňujeme na nebezpečí vyplývající  ze zavedení povinné elektronické preskripce od 1.1.2018. Zároveň vysvětlujeme, že nejsme zásadně proti elektronizaci zdravotnictví, ovšem za předpokladu, že nám usnadní práci, omezení zbytečnou administrativu a ušetří čas, který bychom mohli věnovat odborné práci a svým pacientům. Samozřejmostí z našeho pohledu musí být zároveň zajištění osobních údajů a bezpečnosti celého systému. 

Státním ústavem pro kontrolu léčiv připravený systém elektronických receptů bohužel nesplňuje podmínky, na jejichž základě by bylo možno ospravedlnit jeho povinného vymáhání. Naopak. Je nám vnucováno polovičaté řešení, které v předložené podobě nepřináší žádnou přidanou hodnotu pacientům ani zdravotnickým profesionálům. Neumožní nám využít poznatky o aktuální farmakoterapii jednotlivých pacientů a pouze zvyšuje naši administrativní zátěž. Jedná se navíc o systém v praxi dostatečně neprověřený zátěžovými testy. A pro případ jakékoli havárie, ať již způsobené výpadkem Centrálního úložiště nebo kolapsem internetového připojení, není připravena spolehlivá náhradní varianta zajišťující plošnou funkčnost systému předepisování a výdeje léčivých přípravků. 

Naše profesní samosprávy v zájmu bezpečnosti pacientů trvají na stanovisku, že elektronické recepty musí i po 1.1.2018 zůstat pouze nepovinnou možností. Pacient musí mít právo elektronický recept odmítnout, aniž by byl trestán tím, že mu bude odpírána potřebná lékařská péče. Lékaři, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou elektronické recepty vystavovat, musí mít právo i nadále vykonávat svoji praxi a vystavovat svým pacientům recepty klasickým způsobem.  Elektronické recepty připravené Státním ústavem pro kontrolu léčiv nepřináší zdravotníkům, zdravotním pojišťovnám a především ani pacientům prospěch, který by vyvážil hrozící pokles dostupnosti lékařské péče způsobený nuceným uzavřením řady privátních lékařských praxí. Upozorňujeme, že toto nebezpečí hrozí zejména na venkově, kde již v současnosti je pro pacienty lékařská péče špatně dostupná.

Vážená paní senátorko, vážený pane senátore,

dovolujeme si vás tímto požádat o pomoc. V této chvíli prosíme o podporu přijetí senátního návrhu zákona senátorů Vladimíra Plačka, Milady Emmerové, Evy Sykové, Aleny Šromové, Boženy Sekaninové, Lubomíra France, Jiřího Voseckého, Jaroslava Doubravy a Václava Homolky, kterým se mění zákon č. 70/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších zákonů.

v úctě

v Praze, dne 4. 12. 2017

MUDr. Milan Kubek - prezident, Česká lékařská komora

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. - prezident, Česká stomatologická komora

PharmDr. Lubomír Chudoba - prezident, Česká lékárnická komora   

Související

Více souvisejících

eRecept Česká stomatologická komora súkl česká lékařská komora lékaři

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy