Lékařští odboráři trvají na své dohodě. Je prý smířlivá

Praha - Lékaři se v úterý shodli, že nemíní ustoupit od dohody, kterou v pondělí předložili ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Potvrdila to místopředsedkyně Lékařského odborového klubu (LOK) Jana Vedralová, podle níž je to "nepodkročitelné minimum".

"Z dohody, kterou jsme nabídli ministrovi, už nemůžeme slevit ani písmenko, ani píď. Z naší strany už se totiž jedná o ústupek, pondělní návrh ministrovi neobsahuje celou řadu našich původních požadavků," řekla Vedralová.Nyní je na tahu vláda a ministerstvo zdravotnictví, dodala. "S tímto stanoviskem půjde předseda LOK na čtvrteční jednání s ministerstvem zdravotnictví. Pokud se nic nedojedná, pak nastane bohužel první březen a hromadné odchody. My bychom si poté asi nad dalším vývojem "umyli ruce", protože my jsme se o dohodu snažili," uvedla Vedralová.Předseda LOK Martin Engel navíc již odpoledne řekl, že odbory trvají i na tom, aby navýšené peníze šly přímo na platy lékařů. "To je pro nás podmínka, bez níž nemůže jednání běžet," řekl Engel.Ministr zdravotnictví ovšem již v pondělí na jednání řekl, že navrhovaná dohoda je pro něj neakceptovatelná. "Návrh smlouvy je ultimativní a nekoresponduje s požadavky, které byly předložené a o nichž se jednalo. Vytvářejí tlak na vládu a ministra zdravotnictví. Jsou to požadavky na legislativní změny v nereálných termínech a jdou nad rámec českého legislativního řádu," uvedl Heger.Zástupci místních organizací LOK se na svém jednotném stanovisku domlouvali v úterý téměř pět hodin. Při jednání se totiž ukázalo, že velká část z nich vnímala navrženou dohodu s ministerstvem jako velmi mírnou a neplnící jejich požadavky."Diskuse je velice bouřlivá a stále probíhá. Poslední kroky představitelů státní správy byly velice nepříjemné, pobouřilo to mraky lékařů, hledáme konsensus a další postup - zatím rozhodně nejsme u konce," uvedl po půl čtvrté Engel.Řady lékařů se podle Engela dotklo zejména označování za vyděrače či tvrzení "že si za rukojmí berou miminka."Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Štětina (VV) soudí, že lékaři by měli ustoupit. "Pan ministr Heger byl v jednání s lékaři velmi vstřícný, řekl to jasně. Požadavky lékařů jsou nepřijatelné, měli by ustoupit," řekl Mediafaxu.Poslanec ODS Boris Štastný je přesvědčený o tom, že vláda nesmí lékařům ustoupit ani o milimetr. "Tento postoj lékařských odborů jsem očekával, je jasné, že boj ve smyslu "Peníze nebo život" pokračuje. Vláda však v žádném případě nemůže ustoupit," myslí si Šťastný. Kabinet podle něj musí být připravený na to, že uzavření dohody nebude možné.

Související

Ilustrační foto

Covid: V Česku je nakaženo 1700 zdravotníků. Noste roušky, apeluje komora na veřejnost

Zdravotníků aktuálně nakažených covidem-19 je podle dat zveřejněných na webu České lékařské komory (ČLK) už skoro 1700, lékařů téměř 400, sester 700 a ostatních pracovníků 600. Od začátku epidemie jde více než 3600 lidí. Podle zdravotnických odborů je třeba omezit zbytnou péči. Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci mohou i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol.
Adam Vojtěch (ANO)

Odbory žádají pro zdravotníky růst platů o 15 procent, a to do tarifů. Vojtěch oponuje

Zdravotnické a lékařské odbory požadují pro příští rok růst platů ve zdravotnictví o 15 procent. Přidání chtějí do tarifů, tedy do základu výdělku. Stát by to mohlo podle odhadů asi 14 miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekli předák Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel a šéfka odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková.

Více souvisejících

Martin Engel lékaři

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy