Lékaři obrátili: Dohoda o platech je přednější než solidarita s Engelem

Praha - Memorandum, které uzavřel ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se zástupci lékařských odborů, bude dodržené. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl člen předsednictva Lékařského odborového klubu (LOK) Miloš Voleman.

"Garantuji, že memorandum bude dodrženo, že ho nenecháme zhatit," řekl Voleman. Potvrdil, že LOK vyzve lékaře, aby výpovědi stáhli. "Je však logické, že většina z nich to učiní teprve poté, co memorandum odsouhlasí vláda," dodal.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) potom potvrdil, že jeho strana je připravená memorandum podpořit. "My dodržíme slovo, ať už je dohoda jakákoli, do puntíku. Některé ústupky nám sice nebyly po chuti, ale nikdo nechce riskovat zdraví lidí. Jsem rád, že se tato situace panu ministru Hegerovi podařila vyřešit," řekl ministr. Zatímco lékaři čekají na rozhodnutí vlády, ministři naopak chtějí mít jistotu, že lékaři výpovědi skutečně stáhnou. Kalousek v neděli řekl, že když lékaři nestáhnou výpovědi, nemůže o memorandu vláda ve středu jednat.

Celá situace se zkomplikovala poté, co byli lékaři LOK požádáni, aby své výpovědi zatím nestahovali. Sám Voleman nebyl v pořadu schopný vysvětlit, proč v pátek rozeslal e-maily s výzvou, aby lékaři výpovědi zatím nestahovali, když bude LOK následně apelovat na doktory, aby se na základě dojednaného memoranda do nemocnic vrátili. "Z těchto dvou akcí má samozřejmě memorandum vyšší váhu," přiznal nakonec.

Ředitel pražské vinohradské nemocnice v pátek odmítl na původní místo přijmout šéfa LOK Martina Engela. Voleman proto rozeslal elektronickou výzvu lékařům, ve které se odvolával na dohodu o solidaritě, a žádal lékaře, aby své výpovědi nestahovali.

Voleman měl řediteli navíc vyhrožovat. "Pan Voleman mi vyhrožoval, že pokud nepřijmu 100 procent lékařů zpět, bude celá akce dál pokračovat," řekl České televizi ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman.

Odboráři si původně přáli, aby situaci vyřešil zřizovatel nemocnice, tedy ministerstvo zdravotnictví. Heger však v neděli zopakoval, že se do situace vměšovat nebude a personálních záležitosti přenechá v kompetenci samotných nemocnic. "Ministerstvo v memorandu mimo jiné přislíbilo vyzvat ředitele všech přímo zřizovaných nemocnic k přijetí lékařů zpět do pracovního poměru při splnění dvou podmínek. Tedy pokud lékaři o zpětvzetí výpovědi požádají a pokud jejich přijetí nebudou bránit již obsazená místa," napsal v neděli Heger.

Ministerstvo prý LOK nikdy neslíbilo, že by měli být přijati všichni lékaři, kteří o to požádají a do podobných sporů zasahovat ani nechce. Pokud by došlo k neshodám na úrovni jednotlivých nemocnic, dává ministerstvo plnou kompetenci managementu nemocnic. "Ministerstvo proto nehodlá zasahovat do personální politiky jednotlivých nemocnic, neboť ta podléhá plné pravomoci i odpovědnosti jejich ředitelů," uvedl dále ministr.

Dodal, že pokud by došlo k narušení smíru, bude to chápat jako porušení dohody uzavřené v minulém týdnu.

Související

Více souvisejících

lékaři

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy