České zdravotnictví už deset let nemá koncepci psychiatrické péče

Praha - Neexistence koncepce rozvoje psychiatrické léčby, chyby při uzavírání dlouhodobých smluv a problémy při zadávání veřejných zakázek, takový je závěr kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu. Prověrka se uskutečnila v letech 2010 a 2011 a zaměřila se na hospodaření osmi psychiatrických léčeben.

Kontroloři vyčítají ministerstvo zdravotnictví, že nemá žádnou koncepci rozvoje psychiatrických léčeben, a to přesto, že už v roce 2002 vláda schválila dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR, ve kterém jasně popsala cíle v oblasti psychiatrické péče.

Podle tohoto dokumentu měla péči ve velkých léčebnách částečně nahradit psychiatrická léčba v nemocnicích, v krizových centrech a také v domácím prostředí. "Omezování kapacity léčeben na maximálně 500 lůžek mělo přinést kvalitnější terapii a lepší přístup k pacientovi," uvedl viceprezident NKÚ Miloslav Kala a dodal: "Celková kapacita všech ústavů měla klesnout pod šest tisíc lůžek následné péče".

Ačkoliv vláda tento dokument přijala už před deseti lety, ministerstvo zdravotnictví ho dál nerozpracovalo do konkrétních kroků. "Jen osm kontrolovaných léčeben má přes šest tisíc lůžek, resort zdravotnictví přitom spravuje patnáct obdobných zařízení," zdůraznil Kala. Pět z osmi prověřených léčeben má kapacitu nad 500 lůžek, tři z nich dokonce pečují o více než tisícovku klientů. Kontroloři zjistili, že koncepční materiály ministerstva rozvoj psychiatrické péče neřeší vůbec.

U psychiatrických léčeben kontroloři našli nedostatky v účetnictví, inventarizaci majetku a časté byly i chyby při uzavírání některých smluv. Léčebny například uzavíraly nájemní smlouvy na dobu neurčitou, byť jim to zákon neumožňuje. V některých smlouvách také chyběla možnost vypovědět je, pokud uživatel neplní řádně a včas své povinnosti nebo pokud léčebny přijdou o právo majetek pronajímat.

Ústavy chybovaly i v oblasti veřejných zakázek. Například Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod postupovala nestandardně, když s jedním dodavatelem stavebních prací uzavřela dvě smlouvy o dílo za celkem 4,8 milionu korun, které pak jednadvaceti dodatky výrazně rozšířila. Výsledná cena se tak vyšplhala na 12,1 milionu korun.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Vláda rozhodla o budoucnosti lékařských pohotovostí. Změní se zřizovatel

Povinnost zajistit občanům základní síť lékařských pohotovostních služeb má přejít z krajských úřadů na zdravotní pojišťovny. Návrh příslušné novely zákona o zdravotních službách ve středu schválila vláda. Schválila rovněž návrh novely zákona o sociálních službách, kterým se má přesunout agenda související s vyplácením nepojistných sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem a s vydáváním průkazů osoby se zdravotním postižením z pracovišť Úřadu práce ČR pod Českou správu sociálních zabezpečení.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví psychiatrie

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

Chřipka, covid, nachlazení, zápal plic, černý kašel... V Česku začíná sezóna respiračních onemocnění

Nyní je ideální doba na očkování kvůli rostoucímu počtu respiračních onemocnění. I když je zatím případů chřipky jen málo, denně je hlášeno více než tisíc případů covidu. Na tiskové konferenci to uvedla hlavní hygienička Barbora Macková. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy