Sláva hrdinům, znělo Prahou. Ukrajinci si připomněli výročí nezávislosti

Praha - V centru Prahy se sešly desítky Ukrajinců, aby si připomněly 23. výročí nezávislosti svojí země. V průvodu nesli deset metrů dlouhou ukrajinskou vlajku, zpívali ukrajinskou hymnu a provolávali "sláva Ukrajině, hrdinům sláva".

Roky 2013 a 2014 jsou podle pořadatelů shromáždění významné pro jejich zemi. "Jsou to tragické, ale zároveň hrdinské roky, dnes tvoříme historii! Jsme plni hrdosti, že našim dětem a vnoučatům darujeme novou evropskou zemi, na kterou budou plně hrdi, ve které nebude nikdo šlapat po jejich důstojnosti," uvedli.

Na náměstí Kinských položili květiny u pomníku Tarase Ševčenka a minutou ticha uctili všechny ukrajinské oběti, které zahynuly v posledních měsících i v historii. I na ně ve svém projevu vzpomněl ukrajinský velvyslanec v Praze Borys Zajčuk.

Od konce 20. let Ukrajinu těžce postihovala násilná sovětská kolektivizace, následoval velký hladomor a zničení ukrajinské elity, další úder zasadila druhá světová válka. Po jejím skončení se Ukrajina ocitla znovu jako svazová republika v SSSR.

Nejvíce byly hladověním postiženy bývalé Charkivská a Kyjevská oblasti (dnes Poltavská, Sumská, Charkivská, Čerkaská, Kyjevská, Žytomirská). Na ně připadá 52,8% zemřelých. Zde úmrtnost obyvatelstva převyšovala průměrnou úroveň 8-9 krát. Ve Vinnycké, Odeské, Dnipropetrovské byla úroveň úmrtnosti vyšší 5-6 krát. V Donbasu 3-4 krát.

Výzkumníci nazývají různá čísla zemřelých v období hladomoru: 5, 7, 9 a 10 miliónů. Ale v každém případě je řeč o milionech nevinných obětí. A se započtením nepřímých obětí (v důsledku úplného fyzického vyčerpání, tyfu, střevních a žaludečních otrav, kanibalismu, represí, sebevražd na základě rozladěné psychiky a sociálního kolapsu), podle přibližných propočtů hladomor zabil 14 miliónů lidí.

Dnešního průvodu se účastnili i pravoslavní duchovní. Shromáždění organizovalo několik ukrajinských organizací, které v Česku působí. Řadě z nich dnes velvyslanec poděkoval za podporu Ukrajiny.

Po poledni se průvod vrátil zpět do kostela sv. Klimenta na slavnostní liturgii, Modlitbu za Ukrajinu. Odpoledne program vyvrcholil lidovým shromážděním na Václavském náměstí, kterého se zúčastnila zhruba stovka lidí.

„Rusko by mohlo pomoci situaci velmi rychle. Pokud by se Rusové rozhodli zastavit příliv zbraní, bojovníků a separatistů na východní Ukrajinu, umožnilo by to přístup nejenom humanitárním misím, ale také brzké vyřešení této krize," uvedl například minulý týden šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Praha

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 46 minutami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s destruktivní neoliberální ideologií

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s "destruktivní neoliberální ideologií", která je v rozporu s "tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami". V pátek o tom informovala nezávislá ruská webová stránka Mediazona.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy