Pozor na tyto školní penály, jsou plné nebezpečných ftalátů

Praha - Ve třech z jedenácti analyzovaných částí školních pomůcek a výbavy pro děti na léto prokázaly testy přítomnost ftalátů v množství, které překračuje limit pro hračky a pomůcky pro děti, uvedla arnika.org.

Hříšníky jsou penály „Transformers - Optimus Prime", který obsahoval více než 15 % rizikového ftalátu DEHP na hmotnost výrobku na povrchu a další ftaláty ve vnitřním vybavení, a „21st Century", jehož povrchová fólie obsahovala bohatý koktejl ftalátů.

Ftaláty mají negativní dopad na vývoj dětí, působí i na plody v těle matek. Některé druhy těchto látek mohou negativně ovlivňovat u mužů rozmnožování, nebo ovlivňovat hormonální systém.

Nevládní organizace chce mimo jiné poukázat na mezeru v evropských předpisech, které děti nechrání před škodlivými ftaláty dostatečně. Školní pomůcky totiž nepatří na seznam předmětů pro péči o děti zcela jednoznačně, a to přesto, že ani v jejich případě nelze vyloučit, že je budou děti vkládat do úst.

Arnika nechala prověřit například penály, gumy, pouzdra na tužky, sandále anebo potápěčské brýle. Test na kadmium, kterému se podrobily další dva výrobky, dopadl dobře.

„O výsledcích testů informujeme Českou obchodní inspekci. Rodiče se při nákupu školních potřeb, hraček a dalších předmětů pro děti mohou problematickým ftalátům vyhnout tak, že prostě nebudou kupovat výrobky z měkčeného PVC. Pokud nejsou dostatečně jasně označeny, měli by alespoň tuto základní informaci obdržet od prodavačů. Další informace včetně databáze nebezpečných výrobků nabízejí internetové stránky Arniky," řekl mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele zdraví Školství

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy