Chytli jste v létě klíště? Možná nejste nachlazení, máte boreliózu

Praha - Jste unavení, malátní, bolí vás klouby a svaly? Pozor, možná se nejedná o příznaky přicházející virózy, ale o boreliózu.

Příznaky boreliózy se nemusí objevit hned po tom, co zjistíte, že jste na sobě měli zakousnuté klíště. Může to trvat několik dnů nebo týdnů. Jak poznáte, že jste touto nemocí byli nakaženi?

Prvním příznakem a spolehlivým identifikátorem je velká červená skvrna, která se objeví na kůži kolem místa kousnutí. V tomto prvním stádiu se borelióza léčí běžnými antibiotiky. Pokud tedy skvrnu na svém těle najdete, zajděte si raději hned k lékaři.

Může se stát, že nezaregistrujete, že jste si z přírody klíště přinesli domů a neberete ohled ani na následně vytvořenou skvrnu. Po té, co zmizí, se ale borelióza šíří po těle dál a její diagnostikování je už obtížnější.

Příznaky pokročilejšího stádia nákazy nemoci se projevují po několika týdnech od infikování klíštětem a jsou podobné běžné viróze. Jedná se hlavně o únavu, bolest kloubů a svalů, bolení v krku, nepříjemný tlak v zátylku. Jediné, čím se borelióza od běžného nachlazení liší, je, že nemáte vysokou horečku ani rýmu a kašel. Můžete ale pociťovat mravenčení či pálení kůže, neurologické problémy nebo výrazné bušení srdce. V tomto pokročilém stádiu je léčba už dlouhodobější.

V nejzávažnějším stádiu borelióza může poškodit imunitní systém, který se nedokáže bránit dalším nemocem, což způsobí například i zánět mozku. Ten zapříčiňuje poruchu krátkodobé paměti nebo orientace v prostoru.

Pokud tedy máte nějaký z příznaků, raději obětujte chvilku a zajděte si co nejdříve k lékaři, aby se případná nákaza podchytila včas a borelióza nedošla až do nejtěžšího stádia.

Související

Více souvisejících

klíšťata nemoci

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy