Test mozzarelly: Která je vynikající a která je gumová?

Praha - Nezadržitelně se blíží sezóna rajčatové sklizně. A protože jsou v kurzu stále víc zdravá jídla, je záhodno si rajčata dát s mozzarelou a trochou olivového oleje.

A jak poznat dobrou mozzarelu? Specialista Vladislav Stuparič radí, že správná mozzarella by měla mít jemnou, ne gumovou konzistenci.

Pokud tedy ta vámi koupená po stlačení vidličkou nebo nožem pruží jako trampolína, sáhněte příště raději jinam. Dobrou mozzarellu můžete poznat i podle toho, že při krájení z ní vytékají pramínky syrovátky.

A teď už k samotnému testu jedenácti různých mozzarel, které jsou v českých a moravských obchodech běžně k dostání. Jak dopadly?

1. místo: Mozzarella Galbani 220 gramů

Výrobce: Lactalis CZSložení: plnotučné pasterované mléko, jedlá sůl, kyselina citronová, syřidloObsah tuku v sušině 45 %, sušina 38,5%Cena: 29,90 Kč

Hodnocení: Na první pohled lepší, vytéká syrovátka. Jemná chuť, velmi dobrá mozzarella.

2. místo: Zottarella classic 200 gramů

Výrobce: vyrobeno v NěmeckuSložení: mléko, jedlá sůl, kyselina citronová, nálevObsah tuku v sušině 45 %, sušina 36%Cena: 28,50 Kč

Hodnocení: Textura je jemnější, barva je příjemně smetanová. Má příjemně nasládlou chuť.

3. místo: Mozzarella Lovilio 220 gramů

Výrobce: Goldsteig Käsereien BayerwaldSložení: kravské mléko, kyselina citronová, sýrařské kultury, syřidlo, sůl, pitná vodaObsah tuku v sušině 45 %, sušina 38,5%Cena: 18,90 Kč

Hodnocení: Chuťově je jemná, zatím nejlepší (třetí testovaný vzorek v řadě)

4. místo: Mozzarella San Fabio 220 gramů

Výrobce: Goldsteig Käsereien BayerwaldSložení: pasterované kravské mléko, kyselina citronová, mléčné kultury, mikrobiální syřidlo, jedlá sůlObsah tuku v sušině 45 %, sušina 38,5%Cena: 17,90 Kč

Hodnocení: Je tužší, ale ještě v mezích. Chuť je kyselejší než u ostatních, ale ne nepříjemná.

5. místo: Mozzarella S budget 200 gramů

Výrobce: vyrobeno pro SparSložení: pasterované mléko, jedlá sůl, syřidlo, kyselina citronováObsah tuku v sušině 45 %, sušina 36,5%Cena: 16,90 Kč

Hodnocení: Jedna z tužších, ale chuťově jsou nasládlost a kyselost dobře vyrovnané. Na konci se začíná drolit.

Psali jsme: Test loveckých salámů: Který je opravdu ten nejlepší?  

6. místo: Goldsteig Mozzarella classic 220 gramů

Výrobce: Goldsteig Käsereien BayerwaldSložení: pasterované kravské mléko, kyselina citronová, mléčné kultury, mikrobiální syřidlo, jedlá sůlObsah tuku v sušině 45 %, sušina 38,5%Cena: 23,90 Kč

Hodnocení: Malinko tužší, ale na pohled v pořádku. Chuťově jeden z těch lepších vzorků.

7. místo: Mozzarella Jäger 100 gramů

Výrobce: Milchwerk Jäger, NěmeckoSložení: mléko, jedlá sůl, vodaObsah tuku v sušině 45 %, sušina 35%Cena: 25,90 Kč

Hodnocení: Je příjemně pružná, barva je přirozeně smetanová. Chuťově je vyrovnaná, připomíná čerstvý tvaroh, není v ní nic nepříjemného.

8. místo: Ah basic mozzarella 210 gramů

Výrobce: Italat cz, PrahaSložení: mléko, jedlá sůl, živé mléčné kultury, syřidlo, nálevObsah tuku v sušině 15 %, sušina 34%Cena: 17,90 Kč

Hodnocení: Mozzarella je tužší, to není dobře. Při kousání je to jak guma. Chuť ale není nepříjemná.

9. místo: Mozzarella Italy 200 gramů

Výrobce: Italat cz, PrahaSložení: mléko, jedlá sůl, přírodní syřidlo, živé mléčné kultury, nálevObsah tuku v sušině 15 %, sušina 34%Cena: 22,90 Kč

Hodnocení: Tuhá, pružná, to není dobré. Chutná stejně jako vzorek na 10. místě. Je nevýrazná.

10. místo: Italia Mozzarella 210 gramů

Výrobce: Italat cz, PrahaSložení: mléko, jedlá sůl, syřidlo, mléčné kultury, nálevObsah tuku v sušině 15 %, sušina 34%Cena: 17,90 Kč

Hodnocení: Zase je tuhá, ale alespoň nemá na řezu nepřirozený lesk. Vrže mezi zuby. Nic moc.

11. místo: Mozzarella Korrekt 220 gramů

Výrobce: neuvedeno, vyrobeno pro Globus¨Složení: pasterované kravské mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, sýřidlo, kyselina citronováObsah tuku v sušině 20%, sušina 30%

Cena: 17,90 Kč

Hodnocení: Hmota je tuhá, na řezu lesklá, což by u mozzarelly vůbec nemělo být. Chuť je naprosto nevýrazná.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy