Česko pomáhá zničené Ukrajině: Dětská výživa, oblečení, ale i rady právníků

Praha - Tým Člověka v tísni pomohl stovkám uprchlíků v šesti městech na východní Ukrajině. Nejohroženějším lidem v Krasnem Limanu, Gorskem, Sčastje, Krasnoarmijsku, Kurakovu nebo v okolí Mariupolu rozdal dětskou výživu, kaši, sušenky, matrace, deky, těstoviny, cukr, rybí a masové konzervy nebo školní pomůcky. V nejbližších dnech také chystá dodávku léků do boji sužovaného Doněcku, uvedl server clovekvtisni.cz

V oblastech přímo zasažených konfliktem žijí téměř čtyři miliony lidí. Konflikt už z více než 190 tisíc Ukrajinců udělal uprchlíky ve vlastní zemi, přes 200 tisíc lidí od ledna uprchlo do Ruska.

Pomoc je hrazena ze sbírky SOS Ukrajina, na které se k dnešnímu dni sešlo přes 6 milionů korun od několika tisícovek dárců. Další 1,5 milionu darovali členové dárcovského Klubu přátel Člověka v tísni.

Člověk v tísni se v současnosti soustředí na okamžitou pomoc uprchlíkům, kteří často utekli jen se základními věcmi a ocitli se zcela bez prostředků. „Uprchlíkům jsme v posledních dnech distribuovali například 1000 rybích a 750 masových konzerv, 500 kilogramů těstovin, 2500 balení dětské výživy nebo 100 matrací," vypočítává pomoc koordinátor na východní Ukrajině Tomáš Vlach.

Diakonie Českobratrské církve evangelické spolu s německou sesterskou organizací poskytují přesídlencům na východní Ukrajině potraviny, deky, nádobí a další pomoc, prostřednictvím místních nevládních organizací. "Pomoc se dostane každému bez ohledu na to, s kterou stranou sympatizují," řekla vedoucí sekce zahraničních projektů Diakonie Ilona Gajdíková. "Během následujících týdnů bude potřeba zajistit teplé oblečení, dostatek topiva a dalších důležitých věcí, které si vyžádá příchod blížící se zimy," doplnila.

Katolická Charita ČR poskytuje lidem, kteří utekli z východu Ukrajiny, především jídlo, oblečení a obuv, hygienické balíčky, ubytování, dopravu a právní pomoc při vyřizování dokladů a dalších dokumentů. Zajišťuje i navazující sociální pomoc při zvykání si v novém místě a při hledání zaměstnání. Pozornost věnuje hlavně těhotným ženám, velkým rodinám a rodinám, kde žijí starší či tělesně postižení.

Podle informací na svém webu má Charita připravenu pomoc pro zhruba 2000 lidí ve výši přibližně 7,5 milionu korun.

ADRA kromě distribuce humanitárních balíčků pomáhá uprchlíkům s přípravou na zimu. Ve spolupráci se svou ukrajinskou pobočkou chystá podporu pro více než 2500 lidí, aby mohli přečkat studené měsíce v teple. Ukrajinská ADRA eviduje tři stovky osob připravených ujmout se rodin, jež se ocitly bez střechy nad hlavou. Dalším rodinám, které se vrátily do oblastí, kde už boje skončily, chce opravit aspoň jednu místnost v jejich domech, kde by mohly přečkat.

Související

Více souvisejících

charita Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy