Dvorská ZOO zachraňuje nosorožce, spálila přes 50 kilo rohoviny

Dvůr Králové nad Labem - Pytláci v Africe decimují populaci nosorožců kvůli rohům, za které se na černém trhu platí nehorázné sumy. ZOO ve Dvoře Králové dnes proto uspořádala osvětovou akci Burn horns, save rhinos (Spalte rohovinu, zachraňte nosorožce), při které spálila 53 kilogramů rohoviny.

Ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas řekl, že nestačí pouze vracet nosorožce do Afriky, ale je nutné se snažit pomoci, aby se tam udrželi. "Ta genocida nosorožců je tak strašlivá, že se proti tomu musí zasáhnout a nestačí jen posilovat stavy strážců, ale musí se zasáhnout konzumentské země," řekl Rabas.

Podle něj například loni pouze v Jižní Africe pytláci zabili tisícovku nosorožců. Z jejich rohů se vyrábí například sošky a také údajně léčivé přípravky. Přitom složení rohoviny je stejné jako složení vlasů či nehtů.

Ve dvorské zoo dnes shořelo zhruba 53 kilogramů rohoviny, dva rohy dodalo ministerstvo životního prostředí, ostatní patřily dvorské zoo. "My jsme se rozhodli zničit všechnu rohovinu, necháme si pouze genetické vzorky. Plus jeden roh z nejvzácnějšího severního bílého nosorožce jsme nechali pro muzejní účely," řekl Rabas. Rohovina pochází z nosorožců, kteří v dvorské zoo v minulosti uhynuli, nebo kterým se museli rohy zkrátit z bezpečnostních důvodů.

Rohy do zoo přivezli ozbrojenci celní správy. Hranici, na jejímž vrcholu rohy ležely, zapálilo několik lidí, například legendární ochranář Tony Fitzjohn, který s Georgem Adamsonem vracel lvy do divoké přírody a dnes vede rezervaci pro nosorožce v Tanzanii.

VIDEO: Veterináři odstraňují nosorožcům rohy. Zastaví to pytláky?

Zdroj: YouTube

Související

Mládě Jessi. Foto: Lukáš Pavlačík

Zoo Dvůr Králové podrželi dárci, poslali přes 10 milionů

Financování Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku je nyní významně závislé na pomoci od dárců. Zoo od víkendu od zhruba 30.000 drobných přispěvatelů dostala přes deset milionů korun. "To nám stačí na pokrytí provozu na celý duben," řekl dnes ČTK ředitel zoo Přemysl Rabas.
zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.

Více souvisejících

zoo dvůr králové nad labem Nosorožci

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy