Kdo rozstřílel expolicistu Tofla samopalem? Žaloba navrhuje 20 let vězení

Brno - Rozsudek v kauze vraždy bývalého policisty Michala Tofla, který na jižní Moravě zřejmě vedl gang vyděračů, vynese Krajský soud v Brně 13. října. Státní zástupkyně Vladimíra Novotná navrhuje pro obžalované Radka Sobotku a Tomáše Trkana trest okolo 20 let vězení. Jeden svaluje vinu na druhého. Podle žalobkyně je přímým pachatelem Sobotka. V červnu 2010 podle ní rozstřílel Toflovo osobní auto před jeho domem v Brně samopalem. Sobotka se hájí tím, že nechce být potrestán za něco, co neudělal. Proces se i dnes konal za přísných bezpečnostních opatření.

Tofl podle spisu vedl policejní gang, který na jižní Moravě vydíral podnikatele. Údajně měl spor o peníze s podnikatelem Petrem Pavlem Bezděkovským. Žaloba uvádí, že ten si na něj najal Trkana a Sobotku. Bezděkovský byl po Toflově vraždě zatčen a oběsil se ve vězení. Sobotka s Trkanem dostali za Toflovu vraždu po devatenácti letech vězení. Vrchní soud v Olomouci ale nedávno verdikt zrušil a nařídil brněnskému soudu, aby se kauzou zabýval znovu, podrobněji zhodnotil důkazy a vynesl nový verdikt

Před vrchním soudem totiž začal vypovídat Sobotka. Přesně popisoval vraždu a to, že z místa činu odjeli s Trkanem na jízdních kolech, která ukradli ve Veverské Bítýšce, a samopal hodili do rybníka u Popůvek. Vyšetřování bylo proto obnoveno. Výsledek byl nulový. Kriminalisté nechali třikrát v Bítýšce vyhlásit rozhlasem, aby se přihlásili majitelé údajně ukradených kol, nikdo se ale neozval. Bicykly se nenašly. Policejní potápěči nenašli ani samopal, údajně vhozený do rybníka.

"Jeho výpověď je ryze účelová ve snaze se vyvinit z vraždy," uvedla k Sobotkovi Novotná. Poukázala na to, že se přiznal k činu i policejnímu agentovi, který s ním sdílel vězeňskou celu.

Sobotka to ale popírá s tím, že tak komplikovaný příběh o vraždě Tofla by si ani nebyl schopen vymyslet. Tvrdí, že střílel Trkan, který ale prohlašuje, že Sobotku seznámil s Bezděkovským a zajistil mu samopal. Na místě činu prý vůbec nebyl. V kauze jsou tak zcela protichůdné výpovědi.

Přesnou příčinu sporu mezi Toflem a Bezděkovským se patrně už nepodaří zjistit. Je možné, že si Tofl dělal nárok na část peněz, které získal Bezděkovský z trestné činnosti. Sobotka uvádí, že útok na Tofla neměl skončit jeho smrtí; za úkol měl prý s Trkanem pouze auto rozstřílet.

Po Toflově vraždě začali kriminalisté odkrývat případy spojené s vydíráním jihomoravských podnikatelů. Toflův gang si nejprve vymyslel obvinění podnikatelů z podvodů a pak jim nabídl, že trestní řízení nechají jeho členové zastavit, pokud za to podnikatelé zaplatí. Krajský soud v Brně za to v únoru poslal 11 lidí na tři roky až devět let do vězení.

Související

Více souvisejících

soudy gangy

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy