Vraždil před 20 lety kuší? Do promlčení zločinu zbývalo jen deset dnů

Plzeň - Dvanáct až 15 let nebo i výjimečný trest hrozí sedmačtyřicetiletému Janu Polákovi z Mariánských Lázní, který se ode dneška zpovídá u Krajského soudu v Plzni z vraždy. Podle obžaloby v březnu 1994, tedy před dvaceti lety, zastřelil pistolovou kuší tehdy šestašedesátiletého obchodníka s valutami. Tělo ukryl ve sklepě svého domu, kde ho policisté našli letos v únoru, čin objasnili jen deset dnů před promlčením. Ostatky zavražděného ležely metr pod dnem jímky na vodu zalité vrstvami betonu a zakryté kovovou deskou. Obžalovaný vinu odmítá.

Podle obžaloby se skutek stal 9. března 1994 kolem 16:30. Polák tehdy do svého domu v přízemí rodinného domu v Mariánských Lázních vylákal Zdeňka Lindu, a to pod záminkou, že pro něj zprostředkoval koupi asi 250.000 německých marek ve výhodném kurzu. Když Linda zjistil, že byl oklamán a chtěl vstát z křesla, Polák na něj dle spisu namířil pistolovou kuší. "Dvěma výstřely ho šípovou střelou zasáhl do hlavy, dále proti přední části krku vedl útok pevným bodným nástrojem," řekla státní zástupkyně.

Napadený na místě zemřel na následky poranění mozku. Polák se poté prý zmocnil jeho finanční hotovosti v nezjištěné výši. Společně s dalším mužem, Tomášem Volejníkem, pak tělo odnesl do sklepa, kde ho ukryl.

"S obžalobou nesouhlasím, cítím se nevinen," řekl dnes soudu Polák a odkázal na dřívější výpovědi na policii. V nich uvedl, že Linda do domu skutečně přišel, bylo to v doprovodu jistého Vietnamce Romana, jenž se měl podílet na směně peněz. Na schůzce byl i Volejník, manžel sestry Polákovi družky. Právě Volejník prý inicioval výměnu. Čtveřice údajně čekala na jistého Němce, jehož Volejník na směnu domluvil. Během čekání prý Polák vyšel z domu spolu s Vietnamcem a když se vrátil zpět do domu, pamatuje si prý jen záblesk, výstřel do obličeje.

"Hrozně mě pálil obličej, byl jsem hluchý, v šoku," uvedl Polák. Podle něj výstřel padl směrem od křesla, kde seděl Linda, a to zřejmě z plynové pistole. Když se po umytí vrátil zpět do místnosti, nevěděl, kde byl Volejník, kde Linda. Volejník mu prý řekl, že po nich Linda střílel a poté prý Linda utekl oknem ven. Na místo činu přijela policie, prohledávala dům, hledala Lindu.

Právě Volejník dle obžaloby pomohl Polákovi ukrýt tělo, před několika měsíci muž spáchal sebevraždu. Policii řekl, že na Polákův příkaz druhý den po události betonoval jímku na vodu, v níž se letos našlo tělo.

Polák se snažil doložit svou finanční situaci, tedy například to, že v roce 1996 neměla rodina ani na splácení energie, dařit se mu prý začalo až po roce 2004, kdy založil firmu na výrobu obalů. Naopak uvedl, že Volejník, jenž se před činem vrátil z výkonu trestu v Německu, si v roce 1994 pořídil nový vůz Audi a postupně i další vozy.

K objasnění případu přispěli dle informací ČTK pozůstalí, kteří se nechtěli smířit s tím, že jejich příbuzný v den schůzky zmizel. Policie tehdy věc vůbec neřešila jako možnou vraždu, nezahájila úkony trestního řízení, pouze pátrala po Lindovi. Až poté, co se loni příbuzní obrátili na Generální inspekci bezpečnostních sborů, dostala se věc na Krajské státní zastupitelství v Plzni. To rozjelo výslechy, při domovní prohlídce pak byly nalezeny ostatky zavražděného.

Polák si na svou obhajobu najal známého právníka Tomáše Sokola, do jednací síně dnes přišli i pozůstalí, tedy dva synové a vnuk zavražděného. Po obžalovaném chtějí náhradu škody ve výši téměř 30 milionů korun, počítají do toho 2,5 milionu korun, o které byla podle nich oběť okradena, k tomu připočítávají úroky z prodlení a započítali do toho také náhradu nemajetkové újmy.

Související

Více souvisejících

soudy Vražda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy