Romové hrdě "obsadili" Prahu při Roma Pride 2014. Anticiganismus v ČR? Je třeba přestat lidi segregovat

Praha - Romové dnes hrdě "obsadili" Prahu, aby upozornili na rasismus v Česku, především na školách. Ze Staroměstského náměstí odpoledne vyšel pochod romské hrdosti Roma Pride 2014. Večer se pak budou konat různé kulturní akce, které mají českou veřejnost seznámit například s romskou hudbou a tancem.

Lidé v průvodu nesli romské vlajky a transparenty s nápisy Černí, bílí, spojme síly - V jednotě je síla - Romská hrdost - Konec ghet - Chceme školy pro všechny. Společně zpívali romské písně a volali Stop rasismu.

Hlavním mottem třetího ročníku pochodu jsou podle jedné z organizátorek Ivanky Mariposy Čonkové města bez rasismu a školy pro všechny děti. Romové chtějí být součástí české společnosti. "Vidí celá Evropa, že anticiganismus v ČR je problém. Je potřeba přestat lidi segregovat," řekla ČTK. Podle ní je nutné pracovat na tom, aby se majoritní společnost pro Romy otevřela. "Jsme hrdí Romové, kteří mají místo v Čechách a tady na Zemi," dodala.

Pochodu předcházel koncert na Staroměstském náměstí. Na pódiu, vyzdobeném květy a nápisy Nenávist není řešení a Romská hrdost, zahrál romský soubor Terne Čhave a zazpívala Veronika Kačová. Svižná romská muzika některé lidi roztančila, tleskali a zpívali. Na podporu soužití lidí všech barev pleti zaznělo také reggae Michala Šepse.

"Jsme tady společně, bílí, černí, a to je správně," zaznělo z pódia v projevech mezi vystoupeními hudebníků. Zástupci Romů z celé republiky poděkovali přítomným, že svou účastí na dnešní akci dali najevo, že nebudou tolerovat žádnou formu rasismu. "Dokud nebude zničen prasečák postavený na místě holokaustu, nebude v této zemi tolerance," řekli.

Z národnostních menšin, které žijí v České republice, mají podle výzkumů Češi už roky nejhorší vztah k Romům. Letos v březnu celkem 79 procent dotázaných uvedlo, že Romové jsou jim nesympatičtí nebo velmi nesympatičtí. "Přičemž téměř polovina (47 procent) zvolila odpověď 'velmi nesympatičtí', zatímco sympatie Romům vyjádřila jen čtyři procenta dotázaných," uvedlo CVVM v tiskové zprávě.

Nesympatie k Romům vyjádřilo zřetelně víc lidí, než kolik se jich takto vyjádřilo o Arabech a Albáncích, dalších dvou národnostních skupinách, kde součet odpovědí "nesympatičtí" a "velmi nesympatičtí" přesáhl 50 procent. O Arabech tak smýšlí 60 procent obyvatel Česka, o Albáncích 51 procent.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 31 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německá diplomacie opravila ruské tvrzení o invazi Rudé armády do Polska

Německé ministerstvo zahraničí na sociální síti X reagovalo na příspěvek ruských diplomatů. Ti tvrdili, že na Polsko museli v roce 1939 zaútočit, aby zabránili genocidě. Historická realita je ale někde úplně jinde, připomenout ji museli sami Němci.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy