Volby za dveřmi: Lístky už byste měli mít, průzkumy jsou zakázané

Praha - V pátek a sobotu půjdou Češi k volbám. Hlasuje se do zastupitelstev a třetiny Senátu. Hlasovací lístky už byste měli mít doma, na volební průzkumy zapomeňte. Volební zákon říká, že tři dny před volbami a ve dnech voleb až do ukončení hlasování "nesmějí být žádným způsobem zveřejňovány výsledky předvolebních a volebních průzkumů".

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky přece jen nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam se také dozví, zda a kteří kandidáti z voleb buď odstoupili, nebo byli odvolání.

Volební zákon ukládá zveřejnit tuto informaci na viditelném místě ve volební místnosti. Jde o kandidáty, kteří se nominace vzdali, nebo byli odvoláni do 48 hodin před začátkem voleb.

Podle dosavadních informací na www.volby.cz z volebního klání zatím vypadlo na 125 uchazečů o místa na radnicích. Ve hře zůstalo 211.425 kandidátů na zastupitele obcí a 22.222 adeptů na zastupitele městských částí. V bitvě o Senát zbylo 242 aktérů - ze hry vypadl architekt Jiří Novák z Prahy 5, který kandidoval na Olomoucku za stranu Domov.

Zákaz zveřejňování průzkumů k volbám má zabránit ovlivňování názorů voličů na poslední chvíli vzhledem k tomu, že průzkumy podle expertů přibližují spíše trendy voličské přízně nežli skutečnou podporu stranám.

Pokud má člověk jasno, že chce dát svůj hlas jedné straně bez ohledu na pořadí jejích kandidátů, zakřížkuje ji na volebním lístku. Pokud byste chtěli dát hlas své oblíbené straně, ale nesouhlasíte například s lídrem kandidátky, můžete dát "preferenční hlasy". ale fungují úplně jinak než ve volbách do Sněmovny, kde má každý možnost zakroužkovat čtyři jména. Neexistuje žádné jednotné číslo - každý člověk má tolik preferenčních hlasů, kolik má jeho město zastupitelů.

V tomto případě volby nesmíte s jednotlivými jmény zakřížkovat zároveň i celou stranu. Křížek celé straně je totiž křížkům u kandidátů nadřazený a "preference" by se nepočítaly, volební komise by na ně nebrala ohled!

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy