Jak správně volit: Manuál ke komunálním volbám

Praha - Už v pátek odpoledne se otevřou volební místnosti, v nichž Češi rozhodnou o tom, kdo bude na radnicích následující čtyři roky vládnout.

Komunální volby začnou v pátek ve 14:00. Od těch parlamentních nebo senátních se ovšem liší a kroužkování po paměti může udělat z cesty do volební místnosti ztrátu času, protože hlasy nebudou platit!

Nejdůležitější rada na začátek - v komunálních volbách se nekroužkuje, ale křížkuje! Pokud název politické strany nebo jméno kandidáta obkroužíte, vaše hlasy volební komise bez milosti vyřadí jako neplatné.

Neméně důležité je zjistit, kolik zastupitelů vlastně volíte - počet je vždy uveden v záhlaví volebního lístku. Toto číslo totiž určuje počet křížků, které můžete maximálně rozdat. Pokud toto číslo "přešvihnete", je lístek neplatný.

Ve větších městech se volí hned do dvou zastupitelstev - do toho na místní radnici a pak do toho celoměstského. Každé zastupitelstvo má přitom jiný počet zastupitelů.

1. Chci volit jednu stranu

Nejsnažší a nejrychlejší varianta. Stačí zaškrtnout políčko vedle názvu strany, ta pak podle toho, kolik zastupitelů se volí, dostane stejný počet hlasů. Pokud je na kandidátce méně lidí, než má být zastupitelů, můžete dát zbylé hlasy kandidátům z ostatních stran (viz bod 4).

2. Chci volit stranu, ale někteří její kandidáti se mi nelíbí

Pokud chcete být věrní jedné straně, ale některým kandidátům nevěříte, jde to zařídit. Stačí jen křížkovat u konkrétních jmen a vynechat ty, kteří se vám nezamlouvají. Ale pozor - pokud uděláte křížek vedle názvu strany a pak zakřížkujete jednotlivé kandidáty, je křížek vedle názvu strany nadřazený těm pod ním a vámi stanovené pořadí se nepočítá.

3. Chci volit různé lidi z různých stran.

Žádný problém, zkrátka jen křížkujte vámi vybrané budoucí zastupitele. Jen si znovu ohlídejte, aby počet křížků nepřesáhl počet volených zastupitelů.

4. Chci volit konkrétní stranu, ale i kandidáty jiné

Tady je to trošku složitější. Pokud chcete svou přízeň rozdělit mezi vyhlédnutou politickou stranu a několik kandidátů "odjinud", postupujte takto: Udělejte křížek vedle názvu "své" politické strany a zároveň křížky u jmen jiných kandidátů. Pokud se u vás volí 15 zastupitelů a zakroužkujete tři konkrétní kandidáty a k tomu stranu XYZ, dostane strana 12 hlasů rozdělených mezi prvních 12 lidí na její kandidátce a po jednom hlasu vámi vybraní favorité.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy